Ruser seg på hostemedisin

Flere svenske tenåringer har blitt kjørt bevisstløse til sykehus. ?rsaken er en vanlig hostemedisin som kan gi en kraftig rus og alvorlige hjerneskader.

Den siste måneden har flere svenske tenåringer blitt innlagt på sykehus etter å ha blitt ruset på en spesiell type hostemedisin, skriver svenske Dagens Medicin.

Misbruk av denne typen hostemedisin kan blant annet føre til kramper, bevisstløshet og pustebesvær. I verste fall kan du få hjerneskader. Men stoffet i medisinen kan, ved store doser, også føre til oppstemthet og uro. Det er på grunn av disse bivirkningene ungdom misbruker stoffet.

Les også: Dop i drinken? En test kan avsløre narkotikaen.

Døde av skadene
I november oppdaget det svenske politiet flere ungdommer som var påvirket av legemiddelet. To av ungdommene, som var under 15 år, var bevisstløse.

Det er også kjent at en 23 år gammel mann fra Nyköping for tre år siden døde av skadene etter misbruk av slike hostemedisiner.

Ifølge Legemiddelsiden, har ikke stoffet i hostemedisinen generell markedsføringstillatelse i Norge. Behandlende leger og institusjoner kan imidlertid bestille legemiddelet til spesielt bruk. På grunn av fare for misbruk vil vi unngå å oppgi navnet på hostepreparatet i denne artikkelen.

Stoffet er godkjent i Danmark og selges i tablettform. Men danske myndigheter har sett at stoffet misbrukes av enkelte unge personer, og har diskutert hvorvidt hostemedisinen bør gjøres reseptbelagt.

Flere farlige medisiner er bare et klikk unna. For mange legemidler som er ulovlige i Norge, kan lett bestilles på lovlige utenlandske nettapotek.

 

Mozon.no, 01.12.2006