Røyking skyldes venner

Amerikanske forskere har funnet ut at tenåringer som føler seg oversett på skolen - eller som har venner som røyker - er de som er mest utsatt for å begynne å røyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Venner årsak når tenåringen røyker

Amerikanske forskere har funnet ut at tenåringer som føler seg oversett på skolen - eller som har venner som røyker - er de som er mest utsatt for å begynne å røyke.

Av

Gjennom data samlet inn fra nærmere 21.000 tenåringer i USA har forskere, ved Brown University Medical School, kartlagt hvilke mellommenneskelige faktorer som gjør det mest sannsynlig at tenåringer enten begynner å eksperimentere med røyk - eller å røyke fast.

Et av de viktigeste funnene de har kommet frem til, er at det å ha venner som røyker er en sterk påvirkningsfaktor.

I den ferske undersøkelsen - som omtales på forskningsnettstedet EurekAlert - kommer det frem at skoleelever med minst to venner som røyker, er opptil seks ganger mer utsatt for å utvikle seg fra å eksperimentere med røyk, til å begynne å røyke jevnlig.

De tenåringene som allerede røyker jevnlig, er for øvrig ti ganger mer utsatt for å begynne å røyke fast. Forskerne har her valgt å definere en ”fast røyker” til en tenåring som har røyket hver dag de siste 30 dagene.

De amerikanske forskerne har også funnet ut at jenter og gutter med foreldre som røyker har 26 prosent større sjanse for å begynne å røyke, sammenlignet med andre tenåringer.

Det å begynne å røyke var ni ganger mer sannsynlig blant skoleelever som drikker alkohol minst to ganger i måneden, enn det var hos avholdende venner.

Sterke bånd til familie hadde en viss beskyttende effekt for at tenåringene skulle utvikle en sterkere røykeavhengighet. Men de tenåringene som hadde et dårlig forhold til skolen var mer utsatt for å begynne å røyke, og gå over til å bli jevnlige røykere. Denne utviklingen gjaldt også for ungdommer i høyere
skoleklasser.

Mozon.no, 12.08.2002