Røyking reduserer vellykket prøverørsbehandling

Kvinner som røyker har mindre sjanse for å lykkes med prøverørsbefruktning, viser en fersk undersøkelse.

Røyking reduserer vellykket prøverørbehandling
Kvinner som røyker har mindre sjanse for å lykkes med prøverørsbefruktning, viser en fersk undersøkelse.

Ny forskning fra Frankrike viser at kvinner som røyker mer enn 10 sigaretter om dagen kun hadde 15 prosent sjanse for å lykkes med prøverørsbefruktning, såkalt in-vitro fertilisering eller IVF-behandling. Normalt lykkes dette for 23 prosent av ikke-røykende kvinner. Også de som røykte mindre enn 10 sigaretter om dagen, reduserte sjansen for å bli gravide. Forskjellen mellom de som røykte lite og de som ikke røykte, var imidlertid ikke statistisk sett klar.

I studien gjort ved Centre Hospitalier Intercommunal i Sévres, Frankrike, ble 1186 kvinner som gikk gjennom IVF behandling spurt om røykevaner. 206 røykte mer enn ti sigaretter om dagen og 138 røykte mindre enn ti. Resten av kvinnene var angivelig ikke-røykere. De tre gruppene var ellers like.

- Ved å røyke ti sigaretter daglig reduseres sjansen for å bli gravid med 7 prosent per egg som blir satt inn med prøverør, sier forfatteren bak studien Dr. Joëlle Belaisch-Allart. Resultatene ble nylig lagt frem på årsmøte til European Society for Human Reproduction and Embryology.

Relaterte emner i Din Digitale Doktor

Silje Stavik mozon.no 04.07.01