Røyking kan gi reumatisme

Ny studie viser sammenheng mellom røyk og leddgikt.

Vil du unngå leddgikt bør du ikke røyke, spesielt ikke dersom du har reumatisme i familien, skriver Aftonbladet. Røyking kan nemlig utløse en skadelig immunreaksjon, som i neste omgang fører til leddgikt. Årsaken har hittil vært en gåte. En svensk studie som omfatter 4000 pasienter fra atten reumatologiske klinikker, publisert i tidsskriftet Arthritis and Reumatism, gir noen svar.

Spesielle gener
- Vi begynner å forstå hvordan leddgikt forårsaket av røyking kan oppstå, sier Lars Klareskog, ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Han er professor ved reumatologisk avdeling, og en av personene bak undersøkelsen. Forskerne fant at røykere med såkalte SE-gener løper en høyere risiko for å rammes av sykdommen. Røyken forandrer et protein som finnes i alle lunger. Immunforsvaret hos mennesker med SE-varianten reagerer sterkt på det forandrede proteinet.

LES OGSÅ: FÅ SIGARETTER ER OGSÅ FARLIG

Høy risiko
Dersom du har SE-gener er sjansen for å få leddgikt firedobbel. Hvis du i tillegg røyker øker risikoen med tjue ganger. Omtrent to tredjedeler av alle leddgiktpasienter har SE-genet, ifølge Klareskog. På sikt håper han at forskningen vil kunne føre til ny behandling av leddgikt.
- Når vi bedre forstår hvilke immunreaksjoner som kan utløse sykdommen får vi mer kunnskap om hvor kjeden kan brytes, sier han.

Problemer med å kutte ut røyken? Her følger noen gode tips:

LES MER: SLIK STUMPER DU RØYKEN

Mozon, 15.01.06.