Røykesluttmidler øker faren for krybbedød

Lenge har det vært kjent at røyking under svangerskapet øker risikoen for krybbedød. Men nå har forskere også funnet ut at nikotinholdige røykesluttmidler - som plaster og tyggegummi - kan være farlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et nytt studie fra Karolinska instituttet i Stockholm og Pasteur instituttet i Paris som viser at også røykesluttmidler kan øke faren for krybbedød.

Krybbedød er det medisinske fenomenet som oppstår når en tilsynelatende frisk baby plutselig slutter å puste, eller dør uventet mens den sover. Hvert år dør en av 2000 babyer i Europa som en følge av dette.
Forstyrrer signaler

Bakgrunnen for forskernes bekymring er tester utført på mus. Disse viser at nikotin forstyrrer de genetiske signalene som sender en alarm fra hjernen til nervesystemet, når noe stopper en person fra å puste normalt.
Når signalsystemet virker vil en person vanligvis våkne opp og bevege seg, slik at han eller henne kan puste normalt igjen.

- Nikotin forstyrrer denne evnen til å regulere pusting under søvn, sier de svenske og franske forskerne.

Reseptoren, som utløser alarmen dersom oksygennivået blir for lavt, finnes både hos mus og mennesker. Men forskerne tror at den kan settes ut av spill dersom man jevnlig er utsatt for nikotin under fosterutviklingen.

I studiet undersøkte de mus hvor man på forhånd hadde fjernet reseptoren. Disse våknet ikke opp når pusten stoppet, og forskerne mener dette beviser hvor viktig varslingsmekanismen er for å alarmere kroppen når det oppstår mangel på oksygen.

Undersøkelser de gjorde viste også at injeksjoner med nikotin påvirket pustemekanismen til mus som sov. De gjorde det samme med genmodifiserte mus, hvor reseptoren var fjernet, men da hadde det ingen effekt.

Skadelig nikotin
- Det vi har funnet ut er at det er nikotinet i seg selv som er skadelig. Det betyr ingenting om det er nikotintyggegummi du bruker. Det er like ille, sier professor Hugo Lagercrantz ved Karolinska instituttet til Reuters.

- Hvis alle kvinner hadde sluttet med nikotin kunne problemet med krybbedød antagelig vært så godt som utryddet, mener han.
I USA, hvor dobbelt så mange babyer dør av krybbedød sammenlignet med Europa, har den amerikanske organisasjonen Action on Smoking engasjert seg.

- Det har alltid vært en hel masse nøling rundt bruken av nikotinerstatninger til gravide damer fordi det er kjent at fosteret ender opp med å bli utsatt for nikotin, og det er ikke en bra ting, sier talsmannen Clive Bates.
- Men det beste du kan gjøre for din egen og babyens helse er å slutte å røyke. Hvis røykesluttmidlene hjelper deg å nå det målet, så er det verdt det, mener han.

Mozon.no, 13.09.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!