Røykeslutt med nåler

Mange har god hjelp av akupunktur når de slutter å røyke. Akupunturbehandling sammen med nikotinerstatningspreparater gir best effekt, sier akupunktør Gaute Mehl.

Røykeslutt med nåler

Mange har god hjelp av akupunktur når de slutter å røyke. Akupunturbehandling sammen med nikotinerstatningspreparater gir best effekt, sier akupunktør Gaute Mehl.

Av Silje Stavik

Flere undersøkelser viser at akupunktur har god effekt på røykeslutt. Hvor god effekt akupunkturbehandling har, varierer fra person til person. Akupunktur alene kan ikke få folk til å slutte, men kan dempe mye av ubehaget som følger med det å venne kroppen av med nikotin, sier akupunktør Gaute Mehl ved Balderklinikken i Oslo. Han har hatt mange pasienter som har hatt god hjelp av akupunktur i røykesluttprosessen.

Demper ubehaget

- Mange av pasientene mine gir tilbakemelding om at de ikke føler så sterk trang til nikotin etter akupunkturbehandling. De har mindre problemer med hodepine, rastløshet, svetting og innsovningsbevær enn når de har forsøkt å slutte på egen hånd, forteller Mehl. Noen av hans pasienter har klart å slutte etter å ha røkt i over 30 år.som har hjulpet også de som har røkt i over 30 år med å stumpe røyken.

Akupunkturen kan dempe mange av plagene som følger med røykeslutt, men kan ikke fjerne vaner. Det kan derfor være viktig å finne ut hvilken type røyker du er, før du går i gang. Er du en stressrøyker som røyker når livet drar seg til eller tar du en røyk når du synes du har fortjent det? Røyker du på jobben, hjemme eller bare på fest? Er det et stort element av stress knyttet opp mot røyking, kan det for noen være viktig å lære gode avspenningsøvelser i tillegg.

Nikotinpreparater og røykedagbok

- Min erfaring er at de som slutter å røyke, også bør bruke nikotinpreparater ved siden av akupunkturbehandling. Da har de størst sjanse til å forbli røykfrie, sier Mehl. Det har også viste seg effektivt å skrive røykedagbok under behandlingen.

Det kan være lurt å fokusere på alle de positive helsegevinstene du får ved å slutte å røyke i stedet for alle begrensingene du synes det har. For de som ikke har vært fysisk aktive tidligere, kan det lønne seg å starte å trimme når de slutter å røyke. Da vil man oppleve at fysikken bedrer seg.

- Pasienter som har forsøkt akupunktur ved røykeslutt, kommer gjerne tilbake for å behandle andre ting senere. På den måten får jeg en fin føling med hvor mange som klarer å forbli røykfrie, legger Mehl til.

Hyppig behandling i starten
I begynnelsen av røykesluttbehandlingen anbefales det at man tar behandling ganske hyppig. Det beste er å starte med to tre behandlinger den første røykesluttuka. Deretter bør man ta behandling en gang i uka i en måneds tid.

Hver akupunkturtime koster 200-300 kroner. Sammenlagt vil røykeavvenning med akupunktur koste mellom 1600 og 2000 kroner.

mozon.no 15.05.01

Bestill nyhetsbrev fra mozon. Klikk