Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Røykerynker på hele kroppen

Trodde du at røykerynker bare dukker opp i ansiktet? Sigarettene gir deg skrukkehud på hele kroppen, ifølge amerikanske forskere.

Mesteparten av den tidligere rynkeforskningen har fokusert på ansiktet. Dermed har skeptikere kunnet hevde at det er sola, og ikke sigarettene, som er den store rynkeskurken.

Ved å undersøke overarmene på røykere og ikke-røykere, som sjelden blir utsatt for sol, har forskerne nå utelukket dette.

- Vi har demonstrert at det var en betydelig grad av skade bare fra røyking, sier Yolanda Helfrich ved universitetet i Michigan til BBC.

Rynkekrem til 900 kroner? Gå heller på REMA:

Verst for de eldste
I studien som er publisert i tidsskriftet Archives of Dermatology, har forskerne tatt bilde av innsiden av overarmene på 82 personer. Alderen spente mellom 22 og 91 år, og slik har forskerne kunnet ta hensyn til den naturlige aldringsprosessen.

Halvparten var ikke-røykere, mens resten hadde vært røykere i gjennomsnittlig 24 år og røykte mellom en kvart og fire pakker sigaretter daglig.

Forskerteamet lagde en skala på ni poeng for å kunne måle skade på hud som ikke er utsatt for sol. Forskjellen mellom røykere og ikke-røykere var verst blant de over 65 år, med nesten to poeng. I gruppen over 45 år, var forskjellen ett poeng.

Les også: Sol + røyk = rynker:

Tykk og seig
Resultatene viser at totalt antall år personen har røykt, spiller en rolle for hvor skadet huden blir. Men det som gjorde størst utslag på skalaen, var antall pakker røykt daglig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stephan Truedsson er lege ved Klinikk Oslo og jobber med laserkirurgi. Han tviler ikke på at røyking skader huden og ser mange røykerynker på klinikken.

- 90 prosent av de som har mest rynker, røyker og soler seg mye. Når man røyker, blir blodsirkulasjonen ytterst i huden dårligere. Huden reagerer med å bli tykkere og miste elastisiteten, forklarer Truedsson til Mozon.no.

Rynkete 30-åring
Ifølge laserlegen er utgangspunktet viktig for hvordan huden reagerer på sigarettene.

- Både hudkvaliteten og hvor mye den enkelte har røykt, er avgjørende for når rynkene dukker opp. En person som røyker 30 sigaretter daglig som 25-åring, vil begynne å få virkelig dårlig hud som 30-åring, sier Truedsson.

Vil du gjøre huden din en tjeneste, bør du slutte å røyke, konkluderer både forskerne bak studien og Truedsson.

- En del skader er nok irreversible, men hudens kvalitet vil bli bedre, lover han.

Redd for rynker? Slik holder du huden ung: