Røykere oftere demente

Røykere har opptil 50 prosent større risiko for å utvikle demens enn ikke-røykere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en ny amerikansk studie som viser den forhøyede risikoen hos røykere, der rundt 7.000 personer over 55 år ble fulgt over en sju år lang periode. Til sammen utviklet 706 personer demens.

Årsaken er blant annet økt risiko for hjerneblødninger, melder danske Dagens Medicin.

290.000 arbeidsdager opp i røyk

Konklusjonen til forskerne bak studien er dermed at røykere har opp til 50 prosent større risiko for å utvikle demens, sammenliknet med ikke-røykere og eks-røykere. Og røykerne uten genet for Alzheimers sykdom hadde helt opp til 70 prosent flere tilfeller av Alzheimer sammenlignet med ikke-røykerne uten genet.

Les på Lommelegen: Hva øker risikoen for Alzheimer?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Hjerneblødning og blodpropp
Forklaringen, ifølge forskerne, er blant annet at det er mer vanlig at røykere rammes av såkalte cerebrovaskulære sykdommer, som blant annet inkluderer hjerneblødning og blodpropp. Det er fordi røykere ofte har et forhøyet nivå av frie radikaler, som blant annet påvirker blodkarene i hjernen.

Erik Dybing, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, er kjent med denne type studier.

- Denne problemstillingen har vært oppe tidligere. Noen studier har vist at røyking beskytter mot Alzheimer mens andre viser at røyking forverrer sykdommen. Men det har i ettertid vist seg at disse studiene ikke var kontrollert for utdanningsnivå og yrke, sier han, og legger til at han synes den nye forskningen er viktig.

- Den peker entydig i én retning, men vi må huske på at dette er bare én studie. Slik den er lagt opp, virker den imidlertid overbevissende, sier han til DinSide Helse.

Professor Gunhild Waldemar ved hukommelsesklinikken ved danske Rigshospitalet understreker at det også er andre livsstilsfaktorer som kan påvirke karene i hjernen og dermed øke risikoen for demens.

Visste du at vekttap kan være demens?

Kosthold og mosjon
- Det er flere risikofaktorer som øker risikoen for å påvirke blodkarene i hjernen, som for eksempel usunn mat og mangel på mosjon. Og det øker også risikoen for demens, sier hun til Dagens Medicin.

Siden eks-røykerne i undersøkelsen ikke hadde samme forhøyet risiko for å bli demente, forsterker det viktigheten av å stumpe røyken, ifølge Waldemar.

Studien er utført av forskere ved Erasmus Medical Center i Rotterdam. Resultatene ble denne uken presentert i tidsskriftet Neurology.

For å opprettholde en sunn hjerne, er rådet til professor Edvard Moser ved NTNU å drive med variert aktivitet.

- Vær aktiv på mange måter og sørg for intellektuelle utfordringer for å aktivere den avanserte delen av hjernen, sier han, men minner om at det er ikke dermed sagt at man unngår demens. For Alzheimers sykdom kan også ha arvelige komponenter.

Slik lever du hundre år i sus og dus

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!