DU GÅR OPP I VEKT: En ny spansk undersøkelse mener du går opp i vekt av å røyke. Foto: COLOURBOX
DU GÅR OPP I VEKT: En ny spansk undersøkelse mener du går opp i vekt av å røyke. Foto: COLOURBOXVis mer

Røykere legger lettere på seg

Verst går det ut over storrøykerne som dropper sigaretten.

«Man blir slank av å røyke» er en velkjent røykemyte. Nå tar en spansk undersøkelse rotta på dette argumentet, skriver nettsiden fri.dk

Les også: Du tror vel ikke på dette?

Røykte seg opp i vekt

De fleste har nok fått med seg at røyking er skadelig. De viktigste røykerelaterte sykdommene er kreftsykdommer, hjerte- og karsykdommer og luftveissykdommer, deriblant kols (kronisk obstruktiv lungesykdom). Likevel tviholder enkelte på sigaretten - nettopp fordi de tror det holder dem slanke. Det er det bare å slutte med. Og nei, du blir heller ikke mindre stresset av å røyke!

I løpet av en periode på mer en fire år fulgte spanske forskere fra Navarras Universitet en gruppe på 7565 personer.

Undersøkelsen viste at de mannlige røykerne gikk i gjennomsnitt opp 0,49 kilo mer enn menn som ikke røykte, mens kvinnelige røykere gikk opp 0,36 kilo mer enn kvinnene som ikke røykte.

Les også: 81 grunner til å stumpe røyken

Jo mer røyk, jo flere kilo

Resultatene viste også at personene som droppet sigaretten i undersøkelsesperioden gikk opp gjennomsnittlig 1,63 kilo (menn) og 1,51 kilo (kvinner). Jo mer deltakerne røykte da testen startet, jo mer la de på seg da de sluttet.

Likevel har ikke forskerne en klar forklaring på hvorfor røykerne gikk mer opp i vekt enn ikke-røykerne. I forskningsrapporten skriver de at det kan henge sammen med at storrøykerne har andre livsstilsvaner som fremkaller vektøkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vektøkningen kan henge sammen med at røykere er mindre sunnhetsbevisste, og har mindre viljestyrke når det gjelder helsespørsmål, tror forskerne.