Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Røykere får mindre barn

Røyking fører til at fosteret vokser mindre i siste halvdel av svangerskapet, viser ny forskning. Ny metode skal få gravide til å stumpe røyken.

To av ti kvinner røyker når de blir gravide. Når barnet blir født, har en av ti fortsatt ikke klart å stumpe røyken, ifølge tall fra Medisinsk Fødselsregister i 2005.

I flere tiår har det vært kjent at kvinner som røyker i svangerskapet, får barn som veier mindre. Nå viser en ny rapport fra Nasjonalt folkehelseinstitutt at veksthemmingen skjer i siste halvdel av svangerskapet.

Det betyr ikke at det er fritt fram for røyking i første halvdel av svangerskapet, understreker professor i kvinnesykdommer og fødselshjelp, Per Bergsjø, som står bak undersøkelsen.

Les mer om røyking i svangerskapet på Lommelegen.no

- Ikke utsett røykeslutten
- Kvinner må ikke tenke at de nå kan vente til 18. eller 20. uke med å slutte. Røyking kan føre til andre uheldige utfall, som abort og for tidlig fødsel. Derfor er anbefalingen å ikke røyke i det hele tatt under svangerskapet, sier Bergsjø til Mozon.no.

Røyking hemmer utvekslingen av næringssstoffer fra morkaken til fosteret. Bergsjø påpeker imidlertid at et barn som veier mindre på grunn av røyking, ikke bare har fått for dårlig ernæring. Barnet har også blitt utsatt for nikotin og andre giftstoffer.

Lav fødselsvekt kan blant annet bety at de indre organene er mindre utviklet. For barn som har svært lav fødselsvekt øker risikoen for å få problemer med hørsel, syn, svekkete kognitive evner eller pustevansker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en risiko vi bør ta på alvor, mener Bergsjø.

Lungekreft, dårligere sex og stygge tenner... Derfor bør du kvitte deg med røyken:

Sliter med skyldfølelse
Gravide og røyking står høyt på agendaen i Sosial- og helsedirektoratet. Et ambisiøst mål er å halvere antall gravide som røyker innen 2010. Det skal skje gjennom en ny metodikk uten pekefinger-mentalitet.

- Alle som røyker mens de er gravide, har et ambivalent forhold til det. De vet at det er farlig for barnet, men er avhengige av tobakk og kan ha skyldfølelse. Derfor er det viktig å møte dem uten hevet pekefiner, mener avdelingsdirektør Kari Huseby i direktoratet.

Helsepersonell landet rundt får nå opplæring i såkalt �endringsfokusert veiledning�. Metoden bygger på dialog og bevisstgjøring, og skal skape tro på at endring er mulig. Et eksempel kan være at den gravide skriver ned både fordeler og ulemper ved å fortsette å røyke.

- Det er en inkluderende måte å gjøre det på. Kvinnen eier sine egne argumenter, mens helsepersonellet bruker dem til å hjelpe henne å slutte skritt for skritt. Vi tror mange flere vil klare å stumpe røyken med denne typen hjelp, sier Huseby.

Klarer du ikke slutte? Få hjelp her:

Slik lever du sunn som gravid: