Røykere er også passive røykere

Enda større helserisiko.

Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent. Foto: Colourbox
Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent. Foto: ColourboxVis mer

Alle vet at røykere ødelegger helsa si når de inhalerer den skadelige sigarettrøyken. Nå viser imidlertid ny forskning at de utsettes for ytterligere skade: Og den kommer fra å puste inn luft som passive røykere - som jo røykere også er.

Tidligere har man trodd at denne risikoen har vært ubetydelig sammenliknet med den skaden som selve røykingen forårsaker, men nå har forskerne imidlertid forandret meningen om dette.

Les også: Selv lukta er skadelig

Fakta om passiv røyking
 
 • Passiv røyking øker risikoen for akutt hjertesykdom (som hjerteinfarkt) med 25–30 prosent.
 • Passiv røyking kan føre til utløsning av hjertekrampe (angina pectoris) hos hjertesyke.
 • Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent.
 • Mange føler ubehag ved passiv røyking. Vanlige symptomer er irritasjon i øynene, hoste, sår eller tørr hals, hodepine, tetthetsfølelse i brystet og tung pust.
 • Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent.
 • Passiv røyking er spesielt skadelig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere og at slimhinnene i luftveiene blir mer mottakelige for infeksjoner.
 • Gravide som røyker, utsetter fosteret for passiv røyking. Det medfører at fosteret får i seg de samme stoffene som mor. Røyking under svangerskapet øker risikoen for spontanabort, komplikasjoner i svangerskapet, dødfødsel og for tidlig fødsel.
 • Barn av røykende mødre har gjennomsnittlig lavere fødselsvekt, større risiko for krybbedød og økt risiko for å utvikle astma.
 • Kilde: Helsedirektoratet


  Testet på avisselgere

  Forskerne utførte studiene sine på avisselgere, og målte til hvilken grad de ble eksponert for sigarettrøyk.

  - Vi valgte avisselgere siden de jobber alene i små kiosker, hvilket betyr at alle former for røyk som de puster inn henger nøye sammen med antall sigaretter som avisselgerne røyker, sier Maria Teresa Piccardo, som jobbet sammen forskere ved et italiensk kreftforskningssenter.

  Hva kan du om nikotin? Test deg her!

  Nesten tre ekstra røyk

  Resultatene viser at passiv røyking kan ha en stor innvirkning på helsa til røykere. Hvis en person røyker 14 sigaretter om dagen, vil den passive røyken som en røyker utsetter seg selv for tilsvare 2,6 ekstra røyk.

  - Både aktiv og passiv røyking bør vurderes i studier der man ser på helsen til røykere, sier Piccardo.

  Passiv røyking koster milliarder

  Over 50 kreftfremkallende stoffer

  Helsedirektoratet bekrefter også det samme som studien:

  - Røykere som også utsettes for passiv røyking, har enda større helserisiko enn ikke-røykere som utsettes for passiv røyking, står det på Helsedirektoratet.no.

  Tobakksrøyk består av en kompleks blanding av mer enn 4 000 forskjellige kjemiske stoffer, og over 50 av disse er potensielt kreftfremkallende.

  Studien er publisert i tidsskriftet Environmental Health.