Røykere dør tidligere

Røykere risikerer å dø tidligere enn ikke-røykere. Men risikoen reduseres dersom røyken stumpes, selv etter mange år, viser en stor norsk studie.

Studien er den største studien gjort på røykevaner og er publisert i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine, skriver Reuters.

Slik stumper du røyken

Omkring 50,000 personer bosatt rundt i Norges land var fulgt over 25 år. Forskerne fant at 41 prosent av mennene som røykte tungt - minst en pakke om dagen, døde mens de var mellom 40 og 70 år, i motsetning til 14 prosent av ikke-røykere.

26 prosent av kvinnene som var tunge røykere døde mens de var mellom 40 og 70 år, i motsetning til 9 prosent av kvinnene som ikke røykte.

- Studien viser at røykere reduserer sjansen for å leve fra de er 40 til 70 år gamle. Overlevelse reduseres jo flere sigaretter som røykes om dagen, sier professor Stein Emil Vollsett ved Universitetet i Bergen.

Og det er heller ikke så sunt å snuse

Jo før jo bedre
Studien viser også at jo lenger man utsetter å røyke, jo mindre er risikoen for å dø i tidlig alder.

Og jo før en slutter å røyke jo bedre. Og enda bedre: det er aldri for sent å slutte. Personer som slutter å røyke før de blir 40-50 år gamle oppnår størst fordeler. Men personer som slutter å røyke selv i enda senere alder vil også oppleve å få en bedre helse.

Flere og flere synes det er harry å røyke

 

Mozon.no, 22.03.2006