- Røykere bør heller snuse

Hvis du tror snus er like farlig som å røyke, tar du feil.

BEDRE, MEN LANGT FRA UFARLIG: Snus inneholder «bare» 31 giftstoffer mens røyk inneholder cirka 250 giftstoffer. Det beste er selvsagt å droppe begge. Foto: Per Ervland
BEDRE, MEN LANGT FRA UFARLIG: Snus inneholder «bare» 31 giftstoffer mens røyk inneholder cirka 250 giftstoffer. Det beste er selvsagt å droppe begge. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens sigaretter er forbundet med en rekke sykdommer, hvor 20 er dødelige, som hjerte- og karsykdommer, KOLS og mange krefttyper, er snus forbundet med langt færre sykdommer, og det er kun påvist at den kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret.

Fakta er at snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, ifølge SIRUS-forsker Karl Erik Lund, som ønsker å få storrøykerne over på snus. Samtidig er han rask med å tilføye at:

Det beste er å droppe begge

- Jeg mener absolutt ikke at snus er risikofritt. Men sammenlignet med røyk er det dramatisk mindre farlig. Det er som forskjellen i skadepotensialet mellom kinaputter og dynamitt, sier Lund til Aftenposten.no.

Les også: Hjelper det å bytte fra sigg til snus?

I Sverige anbefales allerede snus til personer som vil slutte å røyke, og nå er USA, Frankrike og Norge også kommet på banen. Men ekspertene er langt fra enige.

Nederst i artikkelen kan du lese om amerikansk ekspert som uttaler at President Obama bør få gå over på snus.

Spart flere liv

Lund uttaler at flere liv kunne vært spart om man fikk dagligrøykerne som ikke kan eller vil slutte over på snus.

Les også: Røyken kan ta 8 millioner liv innen 2030

Fra røyk til snus

Tror du det er fornuftig å bruke snus som røykeavvenningsmiddel? (Avsluttet)
Ja, jeg har prøvd det selv, og det funket! (49%) 411
Ja, jeg tror det ligger noe i dette.(32%) 268
Nei, dette høres dumt ut. (12%) 104
Jeg vet ikke. (7%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er et grunnfjell av dagligrøykere på omtrent 200 000 personer i Norge som vil være svært vanskelig å få til å slutte med tradisjonelle røykeforebyggende tiltak, sier han ifølge Aftenposten.no, og legger til at for disse ville informasjon om at snus er et skadereduserende alternativ til nikotin være verdifull.

Men ikke alle er enig i utspillene til Lund.

Helsedirektoratet bekrefter også at snus er mindre helsefarlig enn røyking, men påpeker likevel at det er helseskadelig å snuse og at det kan være kreftfremkallende. De anbefaler ikke snus som hjelp til røykeslutt, da det ifølge dem selv ikke finnes dokumentasjon på at snus er et effektivt røykeavvenningsmiddel.

Videre sier allmennlege Kenneth Gutterup, som har jobbet med røykekutt i 12 år, at et problem kan være at en form for avhengighet kan føre til en annen form for avhengighet. Han anbefaler ingen å gå over på snus.

Snus eller nikotintyggis? Sjekk hva som er minst skadelig

Avhengig: Fra røyk til snus

- Det er viktig å forstå at snus og røyk fører til samme form for avhengighet. Nikotinavhengighet. Snus er bare en dispensertype for nikotin som skal sørge for å få nikotinen over i blodet og til hjernen. Da via leppa. Røyken er bare en dispensertype som bruker lungene som opptakssted, sier Gutterup til DinSide Helse, og legger til at mens snus «bare» inneholder 31 giftstoffer, inneholder røyk cirka 250 giftstoffer.

- Hva tenker du i forhold til «dobbeltbruk» og konsekvensene av dette? For noen vil det vel være umulig å kutte røyken, og vips så både snuser og røyker de?

- Ja! Snus inneholder en mye sterkere dose nikotin enn en sigarett. Det vil si at den nikotinavhengige vil bli sterkere avhengig av nikotin. Nikotinstigningen i blodet er langsommere fra snus enn røyk slik at tilfredshetsfølelsen fra snus ikke vil bli like rask, og vil derfor ofte ikke tilfredsstille røykeren nok. Mange snusere blir etter hvert dobbeltbrukere, sier han.

Les også: Dette gjør deg mer avhengig Det hjelper ikke å bytte ut sigaretten med snus

Han legger til:

- Det forskere som de i SIRUS må forstå, er at anbefalingene de kommer med legitimerer nikotinavhengighet for de kommende generasjonene.

Kan hjelpe Obama

I USA gikk nylig en av direktørene i det uavhengige forbrukerkonsortiet American Council on Science and Health (ACSH), Jeff Stier, ut og sa at President Obama ville klart å stumpe røyken, som han er så avhengig av, ved å bytte den ut med snus. Hadde bare myndighetene og the Food and Drug Administration (FDA) godkjent dette.

- FDAs nåværende anbefalinger om røykekutt er høyst ineffektive. Nikotintyggis gjør ikke susen for Obama. Hvis Presidenten, som tross alt får verdens beste medisinske hjelp, ikke klarer å slutte ved bruk av tradisjonelle midler, hvor vanskelig er det ikke da for alle andre? Likevel legger han hinder for at hans egen FDA får ta i bruk metoder som kan hjelpe både ham selv og andre i samme situasjon, sier Stier i en kommentar på Forbes.com.

I USA selger Philip Morris og Camel sine snusvarianter. Men de har ikke lov til å markedsføre seg som et sunnere og mindre skadelig produkt enn sigaretter. Da forstår ikke folk at det kan hjelpe røykere til å slutte, ifølge Stier.

Ikke stump røyken alene

Snus er foreløpig forbudt i EU, men en fransk politiker har nå foreslått at det skal tillates å selge snus i Frankrike, og viser til at røykeforbudet i Sverige nå er det laveste i hele Europa og det samme gjelder antall dødsfall som følge av lungekreft. Flere leger i Sverige anbefaler snus til personer som vil slutte å røyke.

Korrigere misoppfatning

Karl Erik Lund mener helsemyndighetene bør korrigere dere misoppfatning om snus som et skadereduserende nikotinalternativ.

- Det må aldri herske noen tvil om at også snus er risikofylt. Men jeg tror likevel vi ville tjent på å få ut kunnskapsbasert informasjon om forskjellene i helserisiko mellom snus og røyk, slik at folk kan ta mer velinformerte valg. Spesielt viktig er det for dem som allerede røyker, sier Lund.