Røyker i blinde

At røyking kan føre til lungekreft er kjent for de fleste. Men få røykere er klar over at tobakken også kan gjøre deg blind.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere studier har vist at røyking dobler risikoen for å utvikle øyesykdommen AMD, som kan føre til blindhet.

Dette er gamle nyheter blant forskerne. Men nå viser en ny britisk studie at ungdom ikke kjenner denne risikoen. Norske eksperter sier at det samme gjelder for norske røykere.

Les mer her: Røyk kan gjøre deg blind:

- Kjent kunnskap

Ifølge studien, kjenner ungdom til at røyking fører til lungekreft og økt risiko for slag og hjertesykdom. Men bare noen få vet at røyking settes i sammenheng med aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD).

AMD er betegnelsen på en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket. AMD er den viktigste årsaken til blindhet hos voksne og eldre.

- Denne risikoen er det mange som ikke kjenner til, både ungdom og voksne. Og det til tross for at det er svært alvorlig og at kunnskapen er kjent og akseptert i norske øyemiljøer, sier Sverre Fuglerud, som er interessepolitisk rådgiver i Blindeforbundet.

Norske forskere ber nå om at røykpakkene merkes med en tydelig advarsel om risikoen for å bli blind. Les hele saken her:

Sjokkerte ungdommer

I studien, som er publisert i The British Journal of Ophthalmology, ble 260 tenåringer spurt om røykefarer. Forskerne kunne da avsløre at over ni av ti ikke kjente sammenhengen mellom røyking og blindhet, skriver YahooHealth.

En av forskerne, øyespesialist Simon Kelly ved Bolton Hospitals NHS Trust i Nord-England sier at ungdommene ble sjokkerte da de skjønte sammenhengen. Mange ble så redde at de ville kutte ut sigarettene.

Også passiv røyking kan føre til AMD:

Heller ikke i Norge vet folk generelt at røyking kan føre til blindhet, mener Bjørn Nicolaissen, professor ved øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

- Mitt inntrykk er at folk har hørt det nevnt, men budskapet har ikke blitt formidlet med tilstrekkelig tyngde. Da tar man det heller ikke innover seg, sier Nicolaissen.

Sverre Fuglerud deler Nicolaissens oppfatning og tror at ungdom vet aller minst om risikoen.

- Ungdom er i en fase av livet der de ikke bekymrer seg like mye for framtida som mange voksne gjør. Derfor er det viktig å informere bedre om risikoen, sier han.