Røykeplaster gir suksess

Skal du slutte å røyke? Begynn med røykeplaster lenge før du stumper den siste sigaretten, mener forskerne.

Et røykeplaster med nikotin kan gjøre det lettere å stumpe røyken. Og aller best effekt får du dersom du begynner med plasteret to uker før røykeslutt, mener en gruppe amerikanske forskere.

Undersøkelsen som er gjennomført ved Duke University's Center for Nicotine Cessation Research i USA, bekrefter en tidligere undersøkelse av nikotinplasterets effekt. Deltakere som begynte med nikotinplaster to uker før røykeslutt hadde en suksess på hele femti prosent, som betyr at annenhver deltaker var helt røykfri ett år etter den siste sigaretten.

I kontrollgruppen som ble utstyrt med liknende plaster helt uten nikotin, klarte bare én av fire å bli helt røykfri.

Les også: Slik stumper du røyken

Ikke farlig å prøve
Nikotinplastrene som selges i Norge er utstyrt med informasjon om at du ikke bør kombinere røykeplaster og røyking. Produsentene mener også at plasterne heller ikke bør kombineres med andre nikotinprodukter, som for eksempel snus.

- Den vanlige fremgangsmåten med disse nikotinpreparatene er jo å ta den siste sigaretten først, og så gå over til nikotinplaster i avvenningsfasen. Og personlig vil jeg anbefale denne fremgangsmåten dersom du skal stumpe røyken.

- På den annen side er ikke dette en type produkter som er veldig farlige å prøve seg frem med. Og dersom du tidligere har mislykkes i røykeslutt, kan det kanskje være lurt å prøve denne strategien i samarbeid med legen din, mener avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I prinsippet bør du alltid følge informasjonen som følger med legemidler. Men når det kommer til røykeslutt, er den potensielle helsegevinsten så stor at jeg ikke ser noen problemer med å tilpasse bruken av plasterne dersom det kan føre til at flere lykkes med å stumpe røyken, sier Madsen.

Ikke bekymret
Den amerikanske undersøkelsen sammenliknet også to grupper som fikk plaster med og uten nikotin. Resultatene viser at de som fikk ekte nikotinplaster røkte mindre og hadde færre problemer med nikotinavvenning i to-ukers perioden. Og forskerne er heller ikke bekymret for at kombinasjonen av nikotinplaster og sigaretter skal gi enda høyere avhengighet eller føre til overoser av nikotin.

- Nye undersøkelser viser at graden av suksess er den samme også når røykerne går over til lav-nikotin eller nikotinfrie sigaretter i denne to-ukers perioden. Med en slik fremgangsmåte reduseres også bekymringene om en nikotinoverdose.

- Men selv om det ikke finnes noen bevis for at nikotinplaster sammen med sigaretter er noe problem, advarer merkingen på produktene mot å kombinere på denne måten. sier forskningsleder Jed Rose til helsemagasinet Health Day News. Han mener at de amerikanske helsemyndighetene nå bør revurdere informasjonen på nikotinplastrene.

Trenger du hjelp til å stumpe røyken? Her får du gode råd - helt gratis:

 

Mozon.no, 25.11.2006