Røykepille blir sexpille

Røykepillen Zyban gir mindre lyst på røyk, men mer lyst på sex. En studie fra USA viser at nesten en av tre kvinner med lite seksuell lyst ble bedre etter behandling med bupropion, som er det kjemiske stoffet i Zyban.

Røykepille blir sexpille?

Røykepillen Zyban gir mindre lyst på røyk, men mer lyst på sex. En studie fra USA viser at nesten en av tre kvinner med lite seksuell lyst ble bedre etter behandling med bupropion, som er det kjemiske stoffet i Zyban.

Av Hanna Hånes

Manglende seksuell lyst, såkalt manglende libido, rammer mange kvinner, i USA regner man med at minst en av fem kvinner har manglende lyst på sex. I en studie ble en gruppe kvinner behandlet med bupropion, som er virkestoffet i røykeavvenningspillen Zyban. I løpet av åtte ukers behandling rapporterte kvinnene at de oftere enn før tenkte på sex, hadde lyst på sex og fikk seksuelle fantasier.

Om lag hver tredje kvinne som deltok i studien fikk virkning av bupropion, etter behandlingsperioden var en tredel fornøyde med sin kjønnsdrift. Før studien startet, var alle misfornøyde. Virkningene begynte allerede å komme etter to ukers behandling.

Påvirker kjærlighetsfremmende signalstoffer i hjernen

- Resultatene kan forklares på to måter, sier lege og sexolog Esben E.P. Benestad. - Bupropion er egentlig et middel mot depresjon. Man kan tenke seg at noen av forsøkspersonene hadde en depresjon, nedsatt libido kan være en maskert depresjon. Når bupropion løfter depresjonen, kommer den seksuelle lysten tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet dessuten at bupropion øker mengden av signalstoffene dopamin og noradrenalin, begge er seksualfremmende. Dopamin er et slags velværehormon og et kjærlighetsfremmende signalstoff, sier Benestad.

Han minner om at seksuell lyst ikke gror av kjemi alene, også andre forutsetninger må være til stede.

Bivirkninger

Studien ble gjennomført på flere klinikker og omfattet 66 kvinner. De var i alderen 22 til 65 år og hadde hatt manglende seksuell lyst i gjennomsnittlig seks år. I begynnelsen fikk de først narrepiller i fire uker, deretter gikk de over på bupropion.

Bupropion brukes i liten grad i behandling av depresjoner i dag, middelet har de senere årene kommet til nytte først og fremst i behandlingen av nikotinavhengighet. Bivirkninger som søvnløshet, skjelvinger og utslett kan oppstå. Middelet skal ikke brukes av epileptikere. I den amerikanske studien var det ti kvinner som avbrøt studien på grunn av bivirkninger. Resultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Sex and Marital Therapy.

Manglende seksuell lyst kan ramme både menn og kvinner, man har fortsatt evne til å gjennomføre samleie, men mangler eller har nedsatt lyst på sex.

I Norge forsøkes ofte også små doser mannlige kjønnshormoner i behandlingen av nedsatt seksuell lyst. Slik hormonbehandling fås i form av plaster eller piller, særlig kan de være aktuelle for kvinner etter overgangsalderen.

mozon.no 24.04.2001

"" />