Røykende foreldre er flinkere

Ni av ti røykende småbarnsforeldre går frivillig utendørs med sigaretten. Men nikotinfingrene blir med inn igjen til barna.

Hos ni av ti småbarnsfamilier er det overhodet ikke lov å røyke innendørs. Det viser en undersøkelse Pampers har gjort sammen med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Bare én prosent av de spurte tillater røyking overalt i huset, til tross for at 40 prosent av småbarnsforeldrene forteller at én eller flere i husstanden røyker.

- Det har vært en svært positiv utvikling på dette området bare de siste årene. Vi har fullstendig endret holdning til røyking siden 1980-tallet, da svært mange barn var passive røykere i sitt eget hjem, sier rådgiver Helle Stordrange Grøttum i NAAF.

Svovelfingre
Hun mener likevel de omtenksomme foreldrene ofte glemmer noe vesentlig.

- De bør vaske fingrene etter røykepausen. Kjemikaliene fra sigaretten kan utløse hudreaksjoner hos barn og personer med overfølsomhetssykdommer, sier hun.

De kjemiske stoffene som fester seg på fingrene når man røyker, blir nemlig til svovelsyre ved kontakt med fukt. Syren kan lett irritere småbarnshud eller personer med eksem eller sensitiv hud.

- Når de voksne først er så hensynsfulle at de går ut og røyker, bør de også vaske hendene når de kommer inn igjen. Og gjerne også pusse tennene, sier Stordrange Grøttum.

En av fem med astma
Selv om holdningen til tobakk har endret seg og røykerne nå står ute i friluft, øker fortsatt astmaforekomsten hos barn.

Ett av fem barn i Norge har eller har hatt astma, viser studier fra Ullevål universitetssykehus. Og Norge nærmer seg nå Storbritannia, som ligger øverst på statistikken.

- Vi vet rett og slett ikke hva som utløser astma hos barn, men vi vet at røyking påvirker astma. Og at røyking eller passiv røyking under svangerskap påvirker utviklingen av astma, sier Stordrange Grøttum.

Hun er glad røykeloven kom, og at våre holdninger til røyking har endret seg.

- Røykere har blitt flinke til å ta hensyn. Det er lettere å gå på besøk, og å ta imot besøk for mange. Det har blitt ’’lov’’ å nekte gjester å røyke inne, sier hun.

 

Mozon.no, 02.05.2006