Røyken gjør unge menn impotente

Sigaretter kan føre til impotens hos unge menn. Nye studier bekrefter nå at tobakken kan ha stor betydning for seksuallivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge og middelaldrende menn bekymrer seg ikke mest over risikoen for lungekreft eller hjertesykdommer.

Men hva om deres egen ereksjon står på spill? Amerikanske forskere bekrefter nå at røyking kan ha en direkte konsekvens for ereksjonen. Og det er unge menn som er aller mest utsatt.

Tredobbelt risiko
Forskerne ved Mayo Clinic College of Medicine i Minnesota undersøkte sammenhengen mellom røyking og impotens hos 1.300 menn i alderen mellom 40 og 80 år. Tallene viste at røykerne hadde betraktelig oftere problemer med ereksjonen enn ikke-røykere og eks-røykere.

For menn i førtiårene var risikoen for impotens tredoblet hos de som røkte daglig. Sammenhengen mellom tobakk og ereksjonsproblemer ble derimot svakere med høyere alder.

Direkte årsak
- Røyking kan ha større konsekvenser for ereksjonen hos de unge mannlige røykerne enn hos eldre menn, sier forskerne i følge nyhetsbyrået Reuters Health.

Årsaken til dette er antakeligvis at andre faktorer som diabetes, hjertesykdommer eller høyt blodtrykk bidrar mer til ereksjonsproblemer i høyere alder.

Forskerne fant også en klar sammenheng mellom risikoen for impotens og hvor mange sigaretter deltakerne røkte. Det gjør at forskerne føler seg sikre på at det finnes en direkte sammenheng mellom røykevanenene og ereksjonsproblemer.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i februar-utgaven av fagmagasinet American Journal of Epidemiology.

 

Mozon.no, 02.03.2005