Forskere har funnet nok en god grunn til hvorfor du bør stumpe røyken. Eller skal vi si to? Foto: colourbox.com
Forskere har funnet nok en god grunn til hvorfor du bør stumpe røyken. Eller skal vi si to? Foto: colourbox.comVis mer

Røykemyten er knust

Røyking beskytter ikke mot Alzheimers, slik tobakksindustrien har hevdet – det øker risikoen for sykdommen.

Nå har du nok en grunn til å slutte å røyke, eller kanskje to – du kan bli dement av det, og du støtter en industri som bevisst forsøker å få deg til å tro at røyking faktisk er bra for intellektet.

Les også: Hvilken røyker er du?

Røyking beskytter ikke mot Alzheimers – tvert imot

En studie som er utført ved UCSF (University of California, San Fransisco) antyder nemlig at sigarettrøyking er en betydelig risikofaktor for utvikling av Alzheimers sykdom, melder forskningsnettstedet AlphaGalileo.

Studien viste interessant nok også at tilknytning til tobakksindustrien avgjør hvilke konklusjoner studier på dette området trekker. Mens studier som hadde tilknytning til tobakksindustrien antydet at røyking beskytter mot utvikling av Alzheimers, fant uavhengige studier at røyking øker risikoen for å få sykdommen.

Les også: Røykere er også passive røykere

- Ulike studier og medier har i flere år foreviget myten om at røyking beskytter mot utviklingen av Alzheimers, sier studieleder Janine K. Cataldo, som er førsteamanuensis ved UCSFs School of Nursing.

Flere kommer til å få Alzheimers

Rundt 50.000 nordmenn lider i dag av Alzheimers sykdom, men Forskningsrådet mener at omfanget kommer til å øke dramatisk de neste 40 årene, i takt med at gjennomsnittsalderen i befolkningen øker. Det er derfor svært viktig å avlive myter som kan få røykere til å tro at de gjør hjernen sin en tjeneste ved å fyre opp sigarett etter sigarett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne evaluerte 43 studier som ble publisert mellom 1984 og 2007, hvorav en fjerdedel hadde tilknytning til tobakksindustrien. Basert på studiene uten tilknytning til tobakksindustrien fant de at risikoen for at en røyker utviklet Alzheimers var 1,72, altså nesten dobbelt så mye som en ikke-røyker.

Les også: Dette trigger lysten på røyk

Studiene med tilknytning til tobakksindustrien fant imidlertid en risikofaktor på 0,86 (mindre enn 1), noe som antyder at røyking kan beskytte mot Alzheimers. Hvis man så på alle studiene sammenlagt var risikoen for å utvikle Alzheimers som følge av røyking 1,05, noe som er en så liten økt risiko at den ikke er statistisk signifikant (den er mindre enn feilmarginene man opererer med).

- Akademiske institusjoner bør avvise sponsing fra industrien

- Vi vet at forskning som er sponset av industrien oftere trekker konklusjoner som er fordelaktige for sponsoren, sier medforfatter Stanton A. Glatz ved The UCSF Department of Medicine.

- Våre funn peker på hvor nedbrytende sponsing fra tobakksindustrien virker på forskning, og at akademiske institusjoner bør avslå tilbud om sponsing, slik at man kan beskytte forskningsprosessen.

Les også: Vil forby røyking i Norge

Studien er publisert i januarutgaven av Journal of Alzheimer’s Disease.

Kilder: AlphaGalileo, Forskning.no, Forskningsrådet