Røykeforbud på balkongen

Liker du å ta deg en røyk på balkongen? Da bør du ikke flytte til Finland. Der kan det snart bli forbudt.

Helsemyndighetene i Finland vurderer nå et forslag om røykeforbud på balkonger. Går forslaget igjennom, kan ikke finnene lenger kan ta seg en røyk på sin egen balkong.

Uaktuelt i Norge
Seniorforsker Erik Nord ved Folkehelseinstituttet tror ikke dette vil skje i Norge. Han presiserer at det er hans personlige mening.

- Det er uaktuelt med røykeforbud i private hjem. Balkonger har ikke engang vært noe tema, sier han til Mozon.

Allerede om et år kan forbudet tre i kraft i vårt naboland, skriver Aftonbladet.

15.desember i fjor avgjorde Social- och hälsovårdsministeriet i Finland at røyking skal forbys på restauranter og andre spisesteder. Det er lov å ha egne røykerom. Denne regelen tres i kraft 1.juni 2007.

Ikke skadelig
Det er ingen nyhet at passiv røyking kan være skadelig. Hvis du bor med en røykende person, øker risikoen for aldersrelatert blindhet.

LES MER: Blind med passiv røyking.

En undersøkelse fra New Zealand viser at personer som bor med røykere dør tidligere.

LES MER: Passiv røyking tar liv.

I tillegg finnes det mange andre studier som viser farene ved passiv røyking. Felles for de fleste er at det gjelder personer som bor i et røykfullt hjem. Ifølge Nord er ikke litt røyk fra naboens balkong skadelig. De færreste opplever det som plagsomt.

- Røyking på balkonger har aldri vært omtalt som noe problem. Jeg har hørt om folk som er plaget av grillukt, og forstår at røyk kan være plagsomt på fotballkamper. Men ikke på balkonger. Dette får eventuelt være en sak for borettslag og sameier ved fastsetting av ordensreglement, sier Nord, i det han uttrykker håp om at folk ikke helt slutter å tåle hverandre.

Aftonbladet skriver at heller ikke Sverige vurderer et slikt røykeforbud.

Er du redd for passiv røyking? Da bør du få i deg C-vitamin.

LES MER: C-vitamin mot passiv røyking

 

Mozon.no, 16.01.2006