<b>LOGOFRI:</b> Dagens røykpakker skal bort. Nå vil regjeringen innføre sigarettpakker og snusbokser uten logo og med helseadvarsel. Foto: COLOURBOX.COM
LOGOFRI: Dagens røykpakker skal bort. Nå vil regjeringen innføre sigarettpakker og snusbokser uten logo og med helseadvarsel. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Røyk og snus blir dyrere

Regjeringen foreslår å øke tobakksavgiften neste år.

I Stoltenberg II-regjeringens statsbudsjett kommer det fram at regjeringen ønsker å øke avgiftene på tobakksvarer med hele 5 prosent i 2010. Det vil gi staten en ekstrainntekt på 250 millioner kroner.

Se hva du kan spare på å slutte - sløsekalkulatoren avslører deg

Avgiftsøkningen blir begrunnet med at regjeringen ønsker å begrense de helsemessige konsekvensene forbundet med bruk av tobakksvarer, samt av hensyn til statens inntekter.

Regn ut: Mer eller mindre skatt i 2010?

Skrekkbilder

I går meldte Helse- og omsorgsdepartementet at røykpakker i fremtiden vil bli utstyrt med bildeadvarsler. Skrekkbildene vil vise skader i kroppen som følge av tobakksbruk.

- Forskning viser at bildeadvarsler er langt mer effektive enn tekstadvarsler. De er lettere å huske, kommuniserer helserisiko ved tobakksbruk tydeligere og øker motivasjon og intensjon i forhold til røykeslutt, sier statssekretær Ellen Birgitte Pedersen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Bildene vil bli påbudt på røykpakker fra 1. juli 2011. Se noen av bildene her:

Foto: Helsedirektoratet


Som DinSide tidligere har skrevet, har Stortinget vedtatt å fjerne alle synlige tobakksvarer fra butikkhyllene allerede fra 1. januar 2010. Tobakksvarene må etter den datoen bli plassert under disk.