Røyk kan avsløre depresjon

Opp mot 20 prosent norske gravide røyker. En del kan også lide av depresjon, viser forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det en sammenheng mellom mentale lidelser, røyking og nikotinavhengighet blant gravide? For å finne ut det, har forskere studert data fra mer enn 1.500 gravide som deltok i en større studie om amerikansk helse.

Det er Renee Goodwin, epidemiolog ved Columbia University og forskerkollegene Katherine Keyes og Nicole Simuro som står bak studien.

Gravide bør unngå nikotinplaster, mener forskere:

22 prosent røykere
Forskerne fant at 22 prosent av de gravide på et eller annet tidspunkt i svangerskapet røykte, og ca. 12 prosent var avhengig av nikotin. Jo mer avhengig av røyk de var, jo høyere sannsynlighet var det for at de hadde en psykisk lidelse. Dette gjaldt over halvparten av de som ble regnet som nikotinavhengige.

Røykerne hadde omtrent tre ganger så høy risiko for å ha en lidelse som ikkerøykende gravide, skriver forskerne i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology. Gravide røykere var også oftere fattige, lavere utdannet og hadde dårligere tilgang til helsehjelp, melder MSN.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Våre resultater antyder en sammenheng mellom mentale lidelser og nikotinavhengighet blant gravide kvinner i USA. Denne sammenhengen har omfattende følger både for den mentale og fysiske helsen for kvinner og potensielt for barna deres, skriver forskerne i tidsskriftet.

Les også: Gravide trenger ro:

Mer omfattende opplegg
I Norge røyker mellom 15 og 20 prosent av gravide, ifølge Kjell Haug, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Han mener spørsmålet om depresjon og røyking i svangerskapet er en viktig problemstilling.

- Tidligere undersøkelser i USA har vist at mer enn halvparten av de som røyker i svangerskapet, har psykiske problemer som depresjon, sosial angst, panikkangst og andre stemningslidelser, forteller Haug til DinSide Helse.

Han sier man må anta at det samme er tilfellet i Norge.

- Minst halvparten av de som forsetter å røyke, gjør det fordi de har psykiske problemer og symptomer som de forsøker å dempe ved hjelp av nikotin. For å hjelpe disse må helsevesenet komme opp med andre og mer omfattende opplegg enn bare tilbud om røykeavvenning, mener Haug.

Les også: Unngå snus ved røykeslutt:

Bør undersøkes i Norge
Professor og spesialist i gynekologi, Per Bergsjø synes også den amerikanske studien virker solid.

- Dette er en helt klart interessant problemstilling som bør eller vil tas opp også i Norge, sier han.

Bergsjø mener den pågående Mor-og-barn-undersøkelsen ved Folkehelseinstituttet er et godt grunnlag for å undersøke dette.

Han viser til en doktoravhandling fra Universitetet i Oslo i 2003, utført av Malin Eberhard-Gran, som viser at litt under 12 prosent hadde en depressiv tilstand i midten og slutten av svangerskapet. I denne sammenhengen var det ikke skilt mellom røykere og ikke-røykere.

Røyking under svangerskapet kan gi en rekke skader for fosteret og gir høyere risiko for blant annet abort og lav fødselsvekt. En studie har vist at det også kan føre til at
guttebarna får dårligere sædkvalitet:

Også alkohol kan være svært skadelig for fosteret: