Røyk bort smertene

Amerikanske forskere er i ferd med å utvikle smertestillende midler som kan inhaleres og fjerner smertene på minuttet.

Når det føles som om hodet holder på å sprenges, kan en halvtimes venting virke som en evighet.

Det vil amerikanske forskere gjøre noe med. De prøver nå å lage smertestillende medisiner som kan ”røykes” og som har en øyeblikkelig effekt, ifølge nettstedet ABC News.

På samme måte som nikotin, går stoffet gjennom lungene og over i blodet.

- Det fantastiske med denne historien, er alle områdene teknologien kan vise seg å komme til nytte på, sier analytiker Charles Duncan som hjalp firmaet Alexza å komme på børsen.

Kan stoppe migrene
Det finnes allerede insulin som kan inhaleres. Men ifølge ABC News er Alexzas idé om å varme opp medisin for å skape damp eller røyk, unik.

Så langt er forskningen konsentrert om å videreutvikle en medisin mot migrene som nå blant annet gis i flytende form for å stoppe sterk kvalme.

Hos pasienter med akutte migreneanfall kan medisinen også settes intravenøst på sykehus, men det er en tungvint måte å gjøre det på.

Tanken er at pasientene skal kunne ha medisinen lett tilgjengelig i en liten inhalator. Ved hjelp av batterier varmes et tynt medisinlag opp slik at det dannes damp som kan trekkes ned i lugene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forebygging av hodepinen kan også hjelpe mange migrenepasienter å få et bedre liv:

Flere bruksområder
Firmaet tester også dampmedisiner mot smerter, panikkanfall og aggressiv atferd hos pasienter med schizofreni.

I løpet av mars skal de foreløpige resultatene legges fram, og hvis alt går etter planen kan medisinen være på amerikanske markedet i løpet av 2010.

Forskere har også oppdaget et nytt stoff i kroppen som kan bli vår nye smertemedisin: