Romtursalget er i gang!

Salget av romreiser har begynt. Den engelske turoperatøren Wildwings tar imot bestillinger fra nordmenn og andre europeere som ønsker å være blant de første som får reise på tur til verdensrommet.

Det engelske reiseselskapet Wildwings tar nå i mot forhåndsreservasjoner fra nordmenn som ønsker å bestille romreise. Som generalagent for amerikanske Spaceadventures håndterer Wildwings det europeiske markedet.

Det amerikanske selskapet Spaceadventures ble opprettet i 1997 med det formål å være først på banen med romfartsreiser. Sentralt i selskapet finnes flere tidligere astronauter og NASA-ingeniører. En viktig del av arbeidet er å overvåke ledende romfartsprosjekter og -selskaper verden over med tanke på å planlegge kommersiell romfart så snart det er praktisk mulig. Intensjonsavtaler med disse selskapene sikrer Spaceadventures førsterett til kommersielle reiser.

- Utviklingen av egnede maskiner er nå kommet så langt at vi har begynt å ta i mot bestillinger fra privatpersoner, sier sales development manager i Wildwings, Ian Collier, til DinSide.

De første avgangene finner ventelig sted en gang i midten av 2001.

Han opplyser at turen som nå selges er en "sub-orbital flight". Det betyr oppskytning i romrakett 100 kilometer rett til værs - og rett ned igjen. Turen likner mye på prøveturene til Alan Shephard, USAs første astronaut.

- Turen tar mellom 30 og 90 minutter og de reisende får oppleve noen minutter i vektløs tilstand. Våre eneste krav til kunden er en alder på minimum 16 år og at de har generelt god helse. Alle kunder må gjennom en énukes trening ledet av erfarne amerikanske astronauter, opplyser Collier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

150 har bestilt

På verdensbasis har Spaceadventures mottatt 150 bestillinger, mest fra rike amerikanere og japanere. Wildwings har fått inn to reservasjoner av personer bosatt i England.

Hva koster en romtur?

- Totalprisen for disse første reisene er 90.000 dollar (omlag 690.000 kroner) inkludert et depositum på 6.000 dollar (omlag 46.200 kroner) som må betales umiddelbart etter bestilling. Hele reisen må være betalt senest seks måneder før avreise, sier Collier.

Interesserte nordmenn kan bestille på telefonnummer, faks eller epost.

Dersom du er interessert finner du numrene og utfyllende informasjon både på nettstedet til Wildwings og til Spaceadventures