- Rolig ferie er oppskrytt

Dropp hengekøya og få på joggeskoene i ferien, mener stressprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde du planer om en rolig ferie med flest mulig late dager på stranden og slumring på hytteverandaen?

- En rolig ferie er oppskrytt. Ferie bør ikke først og fremst være avkobling, slik mange tenker, men omkobling – det vil si gjøre andre ting, mener stressprofessor Holger Ursin ved Unifob helse ved universitetet i Bergen.

Les også: Hold formen i ferien:

- Opp av hengekøya

Men det inkluderer altså ikke dagevis på solsenga eller uker på bilferie, mener professoren.

- Omkoblingen bør bestå av fysisk aktivitet, som for eksempel gåing, fisking, svømming – den slags, sier han til Mozon.no.

Skal du på langtur? Unngå jet lag:

- Alle de som sitter langs kysten i putrende båter eller bruker fem uker på bilferie får jeg nesten panikk av. Du kan nærmest se hvordan fedmen siger inn og musklene blir svakere, sier professoren.

- Legg deg gjerne i hengekøya, bare kom deg opp igjen, konkluderer han.

- Flukt

- Hva med alle de som føler de har behov for å slappe av og roe ned etter måneder med hektiske jobber og hverdagskjas?

- Å tro at løsningen er å slappe av er feil, det er en flukt vekk fra den stressende hverdagen. Er det så mye problemer i hverdagen, må man gjøre noe med problemene. Å reise fra det, slappe av i fire uker, for så å reise tilbake og tro at det hele nå skal bli så mye bedre er helt galt. Hvis man i tillegg har brukt ferien på festing og drikking, blir ting enda verre, mener Ursin.

Les også: Stress ned før ferien:

- Hva gjør du selv i ferien?

- Jeg er på fjellet. Nå skal jeg ut og trekke garn.

- Trenger å hente oss inn

Atle Roness, overlege og professor i psykiatri ved Haukeland Universitetssykehus er enig med Ursin i at det er mye sunnere å gå i fjellet enn å bare kjøre rundt i en bil.

- En drosjesjåfør bør ikke satse på bilferie. Men samtidig er det ingen motsetning mellom å drive fysisk trening og drive med rekreasjon i ferien. Det er også viktig å huske på at vi har ulike behov. Mange får tid i ferien til å tenke gjennom situasjonen sin. Da er det mange som erkjenner at de lever altfor travelt. Når de både er i ro og tenker, så ser de kanskje at måten de lever på er gal, sier Roness til Mozon.no.

Roness mener vi trenger helgene og ferieukene til å hente oss inn.

- Å være i båt eller ligge på stranden er veldig avkoblende. Selv er jeg på hytta ved sjøen og ligger mye og slapper av. Ferien er dessuten veldig fin å bruke til noen stille stunder og å være sammen med sine nærmeste. Men det går jo an å ta seg en joggetur noen ganger i uken. Og det er riktig at det er mange som absolutt bør begynne å trimme og komme ut av den veldig passive tilværelsen de lever, sier han.

Les også: Frisk start etter ferien: