- Rolig ferie er oppskrytt

Dropp hengekøya og få på joggeskoene i ferien, mener stressprofessor.

Hadde du planer om en rolig ferie med flest mulig late dager på stranden og slumring på hytteverandaen?

- En rolig ferie er oppskrytt. Ferie bør ikke først og fremst være avkobling, slik mange tenker, men omkobling – det vil si gjøre andre ting, mener stressprofessor Holger Ursin ved Unifob helse ved universitetet i Bergen.

Les også: Hold formen i ferien:

- Opp av hengekøya

Men det inkluderer altså ikke dagevis på solsenga eller uker på bilferie, mener professoren.

- Omkoblingen bør bestå av fysisk aktivitet, som for eksempel gåing, fisking, svømming – den slags, sier han til Mozon.no.

Skal du på langtur? Unngå jet lag:

- Alle de som sitter langs kysten i putrende båter eller bruker fem uker på bilferie får jeg nesten panikk av. Du kan nærmest se hvordan fedmen siger inn og musklene blir svakere, sier professoren.

- Legg deg gjerne i hengekøya, bare kom deg opp igjen, konkluderer han.

- Flukt

- Hva med alle de som føler de har behov for å slappe av og roe ned etter måneder med hektiske jobber og hverdagskjas?

- Å tro at løsningen er å slappe av er feil, det er en flukt vekk fra den stressende hverdagen. Er det så mye problemer i hverdagen, må man gjøre noe med problemene. Å reise fra det, slappe av i fire uker, for så å reise tilbake og tro at det hele nå skal bli så mye bedre er helt galt. Hvis man i tillegg har brukt ferien på festing og drikking, blir ting enda verre, mener Ursin.

Les også: Stress ned før ferien:

- Hva gjør du selv i ferien?

- Jeg er på fjellet. Nå skal jeg ut og trekke garn.

- Trenger å hente oss inn

Atle Roness, overlege og professor i psykiatri ved Haukeland Universitetssykehus er enig med Ursin i at det er mye sunnere å gå i fjellet enn å bare kjøre rundt i en bil.

- En drosjesjåfør bør ikke satse på bilferie. Men samtidig er det ingen motsetning mellom å drive fysisk trening og drive med rekreasjon i ferien. Det er også viktig å huske på at vi har ulike behov. Mange får tid i ferien til å tenke gjennom situasjonen sin. Da er det mange som erkjenner at de lever altfor travelt. Når de både er i ro og tenker, så ser de kanskje at måten de lever på er gal, sier Roness til Mozon.no.

Roness mener vi trenger helgene og ferieukene til å hente oss inn.

- Å være i båt eller ligge på stranden er veldig avkoblende. Selv er jeg på hytta ved sjøen og ligger mye og slapper av. Ferien er dessuten veldig fin å bruke til noen stille stunder og å være sammen med sine nærmeste. Men det går jo an å ta seg en joggetur noen ganger i uken. Og det er riktig at det er mange som absolutt bør begynne å trimme og komme ut av den veldig passive tilværelsen de lever, sier han.

Les også: Frisk start etter ferien: