Rødvin til køys

Blir du ekstra trøtt av et par glass rødvin? Det kan forklares av søvnhormonet melatonin som finnes i vindruene.

Vår naturlige døgnrytme reguleres vanligvis ved at hjernen utsondrer det beroligende midlet melatoninnår det er tid for å gå til sengs. Søvnhormonet produseres naturlig i hjernen. Men etter et glass rødvin eller to kan hormonet slå til enda tidligere, i følge italienske forskere.

Ved det italienske universitetet Università degli Studi di Milano har forskere funnet ut at alkoholrelatert trøtthet kan skyldes melatonin. Skallet til flere av druene som brukes i rødvin inneholder nemlig høye nivåer av søvn-hormonet. Dette gjelder spesielt vindruer som Nebbolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Croatina, skriver svenske Dagens Medicin.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the Science of Food and Agriculture.

Ikke som sovemedisin
- Melatonin har egne reseptorer som er involvert i regulering av søvn, våkenhet og døgnrytme. Nå vet vi jo at alkoholen i seg selv også kan gjøre deg søvnig, i alle fall om den inntas på dagtid.

- Men for personer uten søvnproblemer, er det ikke påvist at alkohol forkorter innsovningstiden om kvelden. Alkohol ødelegger også for REM-søvnen som forekommer mest i siste halvdel av søvnen, med andre ord kan vi ikke anbefale alkohol som et sovemiddel, sier forsker Ståle Pallesen ved institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen.

Avdelingsoverlege Gunnar Lundemo ved nevrologisk avdeling på Stavanger Universitetssykehus, vil heller ikke anbefale rødvin som første behandling mot søvnvansker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forskerne har funnet melatonin i skallet på visse druesorter. Det betyr at en kanskje vil få melatonin ved å spise disse druene. Men for å fremskynde søvnen, er det nok både enklere og billigere å heller kjøpe noen melatonin-tabletter, sier Lundemo til Mozon.

Funnet av melatonin i drueskall bekrefter andre forskningsfunn som viser at hormonet finnes i planter, og trolig har antioksidative egenskaper. Tidligere har man trodd at det bare er pattedyr som kan produsere melatonin.

Melatonin på resept
I USA og enkelte andre land kan melatonin kjøpes i vanlige dagligvarebutikker, som et kosttilskudd. I Norge er imidlertid preparatet reseptbelagt, og må søkes til hver enkelt pasient på et spesielt registreringsfritaksskjema. Det kan imidlertid bestilles over Internett fra andre land.

- Melatonin er ikke vanedannende, det virker kun hvis du har søvnrytmeforstyrrelser og virker ikke ved innsovningsplager. Det er også effektivt mot jetlag, forteller lege og homøopat Bernt Rognlien.

 

 

Mozon.no, 09.11.2006