Rødvin mot kreft

Kreft i prostata rammer mange menn litt opp i årene. Men risikoen blir betydelig lavere med et glass rødvin nå og da.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne finner stadig nye fordeler ved et moderat inntak av alkohol.

Men samtidig er alkoholen ansvarlig for mange sykdommer og ulykker når den brukes feil. Det ser derfor ut til å være to tommelfingerregler som gjelder for bruk av alkohol:

Inntaket må være moderat. Det betyr maksimalt tre enheter daglig for menn og to enheter for kvinner. En enhet alkohol er det samme som en liten flaske øl, et glass vin eller en drink.

Samtidig er det ikke likegyldig hva du drikker. Noen generelle helseeffekter kan tilskrives selve alkoholen, mens andre effekter skyldes stoffene som drikken er lagd av. Og stadig flere undersøkelser viser at rødvin kan ha helseeffekter som gir deg flere gode år i livet.

Halverer risiko
En undersøkelse ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA viser at vanlig rødvin kan gjøre en stor forskjell på risikoen for å uvikle kreft i prostata.

Forskerne sammenliknet livsstilen til 753 menn med prostatakreft og 703 friske menn. Det totale forbruket av alkohol så ikke ut til å ha noen stor betydning for risikoen for kreft. Men de som drakk minst fire glass rødvin hver uke hadde en dramatisk lavere risiko for denne kreftformen.

- Menn som drakk fire eller flere glass rødvin i uken hadde 60 prosent lavere risko for agressiv kreft i prostata. Den mest agressive formen for prostatakreft så ut til å ha den høyeste reduksjonen i risiko, sier forskningsleder Janet Stanford i følge helsemagasinet WebMD.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Sunne antioksidanter
Ikke overraskende er det antioksidantene i rødvin som får æren for helseffektene. Rødfargen som kommer fra skinnet på vindruene inneholder blant annet såkalt resveratrol. Sammen med andre antioksidanter kan disse stoffene ha mange gunstige effekter i kroppen din.

Men forskerne advarer også mot å tro at det bare er å bøtte rødvin for å holde seg sunn og frisk.

- Vi kan vanskelig anbefale noen form for alkoholforbruk når vi kjenner til risikoene ved høyt forbruk. Disse inkluderer en høyere generell risiko for kreft, sosiale problemer og ulykker.

- Men for menn som allerede bruker alkohol, tyder dette studiet på at mellom fire og åtte glass rødvin i uken kan være et gunstig nivå. Tidligere studier viser helt klart at et forbruk ut over dette nivået kan ha motsatt effekt på helsen, sier Stanford i en pressemelding om undersøkelsen.

Mozon 27.09.2004

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer