Rødt kjøtt øker risikoen for kreft

Det er en klar sammenheng mellom inntak av rødt og behandlet kjøtt og risikoen for å utvikle kreft i tarmen.

Det viser en studie som har gjennomgått matvanene til over 500.000 europeere i 10 år.

De som spiste over 80 gram rødt kjøtt hver dag hadde en tredels høyere risiko for å utvikle tarmkreft enn de som spiste rødt kjøtt sjeldnere enn én gang i uken.

Studien har fått navnet The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), og er publisert i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.

Siden studien startet har 1.330 personer utviklet tarmkreft.

Studien viser også at et kosthold som er fattig på fiber øker risikoen for krefttypen.

Å spise fjærkre påvirket ikke risikoen, men folk som spiste fisk annenhver dag hadde en tredels lavere risiko sammenlignet med personer som spiste fisk sjeldnere enn én gang i uken.

- Vi har lenge mistenkt at et høyt inntak av rødt og behandlet kjøtt øker risikoen for tarmkreft, men dette er en av de største studiene i verden, og den første fra Europa av denne typen, som viser en sterk sammenheng, sier professor Sheila Bingham fra MRC Dunn Human Nutrition Unit i Cambridge, som ledet forskningen.

Hun sier det er flere teorier om hvorfor rødt kjøtt øker risikoen for krefttypen.

Hun mener den mest sannsynlige forklaringen er at stoffene hemoglobin og myglobin, som finnes i rødt kjøtt, starter en prosess i magen som fører til produksjon av kreftfremkallende stoffer.

Mozon.no, 15.06.2005