Rødt kjøtt øker risiko for diabetes

Rødt kjøtt, og bearbeidet kjøtt som pølser, gir økt risiko for diabetes.

Dersom du spiser mye western-mat, som inkluderer godteri, pommes frittes, forfinede kornprodukter som loff, samt rødt og bearbeidet kjøtt, har du 50 prosent større risiko for å få diabetes type 2 enn andre. En 14 år lang undersøkelse viser at du har enda en grunn til å kutte ut den usunne maten.

Spis lite rødt kjøtt
Selv om overvekt gir den høyeste risikoen for diabetes, viser undersøkelsen at enkelte diett-typer også kan forbindes med sykdommen.

Ved å studere deltakernes dietter fire ganger fra 1984 til 1994, fant forskerne ut at jo mer rødt og bearbeidet kjøtt folk spiste, jo større var sjansen for å få diabetes. For eksempel viste studien at flere daglige måltider med rødt kjøtt, økte en persons risiko for diabetes med 26 prosent. Plusset man på et måltid med bearbeidet kjøtt, vokste risikoen til 40 prosent.

I følge forskningsleder Teresa T. Fung viser dette at folk bør spise så lite bearbeidet kjøtt som mulig og veldig lite rødt kjøtt, melder Reuters Health. Hun forklarer videre at når man koker dette kjøttet på høy temperatur, danner de et stoff som utløser utviklingen av diabetes.

Flere årsaker
Under studien ble det analysert data fra nesten 70.000 kvinner mellom 38 og 63 år som ble fulgt gjennom 14 år. Ingen av kvinnene hadde diabetes da undersøkelsen startet, men i løpet av undersøkelsestiden utviklet nesten 2700 kvinner diabates type 2. Både Western-dietten og å spise store mengder rødt og bearbeidet kjøtt økte risikoen.

Kvinnene som fulgte en ”fornuftig” diett med mye fisk, frukt, grønnsaker og korn, reduserte risikoen for lidelsen.

Forskerne ser imidlertid at det kanskje kan være andre årsaker til resultatet:

- Det kan hende de som spiste en diett som inneholdt et fornuftig mønster kanskje er mer helsebevisste og tester seg oftere. Derfor, hvir de får diabetes, ble det diagnosert på et tidlig tidspunkt, sier Fung til Reuters Health.

 

Mozon.no, 10.11.2004