Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Rødmer du av dette?

Da er sannsynligvis kreftrisikoen større.

Blir du rød i ansiktet når du drikker alkohol, bør du være obs på at risikoen for å få strupekreft kan være høyere hos deg enn hos andre mennesker, melder BBC News.

8 prosent blir røde

Åtte prosent av verdens befolkning, altså omtrent 540 millioner mennesker, blir røde i ansiktet av å ta seg en drink, og i størst grad rammes folk fra Øst-Asia.

Les også: Hvitvin ødelegger tennene

Rødheten i ansiktet signaliserer mangel på et enzym kalt ALDH2. Denne mangelen gjør i sin tur at vi blir ekstra utsatte for å få strupekreft. Det er forskning gjort ved amerikanske National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism som konkluderer med dette.

Hva kan du om alkohol? Ta testen her!

Alvorlig kreftform

Enzymmangelen er arvelig, og de som lider av mangelen har seks til ti ganger økt risiko for å bli rammet av strupekreft om de drikker alkohol, sammenlignet med folk som ikke mangler enzymet og drikker like mye. Kreftrisikoen øker med alkoholinntaket.

Les også: Hvorfor drikker du?
Les også: Menn som drikker mye øl kan risikere å miste synet

Strupekreft er en farlig kreftform. På verdensbasis varierer sjansen for å overleve fra 12 til 31 prosent de første fem årene etter at man blir syk.

Forskerne mener leger nå lettere kan finne ut om pasienter mangler enzym ALDH2, rett og slett ved å spørre om de rødmer når de drikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen