Rødhårede - en utdøende rase

Ifølge ny forsking kan rødhårede bli en saga blott. De har også regnet ut når.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mange rødtopper igjen rundt om i verden. Ifølge National Geographic har bare rundt to prosent av verdens befolkning rødt hår.

Visste du at rødtopper har mest sex?

Det røde håret kommer opprinnelig fra Nord-Europa, men samtidig som folk begynte å flytte mer og mer på seg, reduserte det muligheten for rødhåringer å finne en partner med samme hårfarge, skriver Aftonbladet.

Resultatet er at færre fødes med rødt hår. For at et barn skal bli en rødtopp, er det riktignok bare nødvendig at en forelder har rødt hår, men sjansene er naturligvis mye større hvis begge foreldre har rødt hår.

Flest rødtopper i Skottland
Ønsker du å beholde den røde hårfargen i familien din eller bringe den tilbake, bør du ta turen til Skottland. Der har 13 prosent av befolkningen rødt hår, og hele 40 prosent bærer på den røde genen.

Men husk at solen ikke er noe for rødtopper. Kvinner med naturlig rødt hår har sartere hud enn de med brunt, mørkt og svart hår. Og det er fire ganger høyere risiko for at en kvinne med rødt hår får hudkreft, enn en med svart hår. For kvinner med blondt hår er risikoen dobbelt så stor som de med mørkt hår.

Tilslutt kan vi nevne følgende kjendiser med rødt hår: Bjørn Dæhlie, Julia Roberts, John Arne Riise, Nicole Kidman, Postman Pat, Pippi, Prins Harry, Ravi og Sarah Ferguson.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!