Rocker med propper

Proffe musikere bruker beskyttelse. Med spesialdesignede ørepropper unngår rockerne hørselskader.

- Vi har innført en regel i bandet vårt: Alle skal ha støypropper i ørene på øving, sier gitarist i rockebandet The Killing Cure, Martin Blekkerud.

- Vi spiller usannsynlig høyt når vi øver. Og man skal jo ta vare på hørselen sin, sier journalist og rockemusiker Martin til magasinet Din Hørsel.

Flere vil ha propper
For noen år siden var ørepropper til musikere omtrent like populært som kondomer: Alle synes det er en god ide, men ingen vil bruke det.

Nå har derimot trenden snudd. En amerikansk undersøkelse fra 2005 viser blant annet at mange unge er motiverte for å beskytte hørselen. Det merkes også hos produsentene av de spesialdesignede øreproppene som tilpasses hver enkelt bruker.

- Vi har en jevn økning i etterspørselen av spesialtilpassede støypropper. Det er faktisk de unge som er flinkest til å ta vare på hørselen sin. Både unge musikere og ferske industriarbeidere kommer til oss for å få spesialtilpassede støypropper, forteller Øystein Brattli hos støypropp-produsenten Starkey.

Positiv utvikling
Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) mener den nye trenden blant ungdom er et resultat av forbundets arbeid for å gjøre faren for hørselsskader kjent.

- Dette er et gledelig tegn på at folk begynner å bli oppmerksom på risikoen for hørselsskader, for eksempel ved høy musikk på konserter og klubber. Mange har opplevd å få ødelagt hørselen sin fordi de ikke passer godt nok på. Forhåpentligvis vil økningen i antall støypropp-brukere gi positive utslag på støyskadestatistikken, sier forbundsleder Knut Magne Ellingsen i HLF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også saken: Flaut å bruke høreapparat

Slik tar du vare på hørselen din:

- Ikke utsett deg for lyd som er så høy at den oppleves ubehagelig.

- La ørene dine få hvile! Etter for eksempel en konsert med høyt lydnivå, trenger ørene dine hvile. Ta pause fra mp3-spilleren.

- Ikke still deg rett foran høytaleren - verken på konsert eller på utested.

- Bruk ørepropper! Ørepropper fra apoteket beskytter. Spesiallagde propper demper også frekvensene jevnt og gir en behagelig lydopplevelse.

- Bruk 60/60-regelen når du hører på iPoden: Aldri mer en 60% volum og aldri mer en 60 minutter av gangen. Du kan også bruke såkalte isolerende ørepropper. Da unngår du faren for å skru opp volumet for mye for å overdøve støyfulle omgivelser.

(Kilde: Hørselshemmedes Landsforbund)

 

Mozon.no, 20.10.2006