Risiko med tvillinger

Kvinner som er gravide med tvillinger har større risiko for graviditetsrelatert dødsfall enn andre, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk studie viser at tvillingfødsler byr på større problemer enn enkeltfødsler.

- Den høye risikoen ble sett uansett alder, rase, sivilstand og utdannelsesnivå, sier hovedforfatter Andrea P. MacKay, ved Center for Disease Control and Prevention i Maryland, til Reuters Health.

Flere komplikasjoner
Forskerne undersøkte nesten 5000 graviditetsrelaterte dødsfall mellom 1979 og 2000. Av disse var det 209 som var gravide med flere enn ett barn.

Risikoen for graviditetsrelatert dødsfall er 3,6 ganger høyere for kvinner gravide med flere enn ett barn. Mens risikoen for kvinner med flerebarnsfødsler var 20,8 per 100.000 svangerskap, var det 5,8 per 100.000 kvinner med ett barn som døde. Risikoen er med andre ord ikke veldig stor.

- Vi tror grunnen til den økte risikoen er at disse kvinnene har flere komplikasjoner gjennom graviditeten og høyere grad av dødelighet assosiert med graviditeten, sier MacKay til Mozon.

Hun sier videre at de normale fysiske forandringer assosiert med graviditet er høyere ved flerebarnsfødsler, noe som øker risikoen for påfølgende død.

Hovedårsakene til dødsfallene var de samme for alle kvinnene. Emboli, blødninger og hypertensive svangerskapskomplikasjoner var de tre hovedgrunnene.

Eldre fødende
I 2003 døde syv kvinner av graviditetsrelaterte årsaker i Norge. Risikoen for å dø av svangerskapet er 1:4900, og dødeligheten har sunket med 98 prosent de siste hundre årene, skriver Tidsskriftet.no.

Norske kvinner føder stadig flere tvillinger, skriver Statistisk sentralbyrå. I 2001 fødte over 1000 kvinner tvillinger, noe som betyr at 18,2 av 1000 fødsler var tvillingfødsler. Det har nesten vært en fordobling de siste 15 årene.

MacKay tror at en grunn til den økte forekomsten av tvillingfødsler, er økt bruk av assistert befruktning. En annen grunn kan være at kvinner er eldre når de blir gravide, noe som skal øke sjansen for tvillinger.

Det er fremdeles lite kvinner kan gjøre for å redusere dødelighetsrisikoen.

- Dessverre viste ikke studien informasjonen om dette, sier MacKay.

Her er noen råd for et sunt svangerskap.

Studien er publisert i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology.

Forskere er generelt uenige i spørsmål rundt tvillinger. Blant annet hevder noen at tvillinger er best til det meste, mens andre mener at tvillinger er dummere.

 

Mozon, 10.4.2006