Ringblomst for sår og skjønnhet

Ringblomst er en av den mest brukte og mest kjente urten i vår vestlige urtemedisin. Blomstene er glimrende ved betennelser og irritasjon i huden, virker godt antiseptisk og stimulerer groing av sår. Ringblomst brukes mye i kosmetikk.

Ringblomst for sår-og skjønnhet

Ringblomst er en av den mest brukte og mest kjente urten i vår vestlige urtemedisin. Disse klare og sterkt gul-orange blomstene er glimrende ved betennelser og irritasjon i huden, virker godt antiseptisk og stimulerer groing av sår. Calendula brukes mye i kosmetikk.

Av dr Bernt Rognlien

Ringblomst tilhører kurvplantefamilien og er opprinnelig viltvoksende i Syd-Europa. Den dyrkes i tempererte strøk over hele verden og er svært voksevillig. Den er lett å dyrke i Norge og kan såes ut som frø om våren. Det er hele blomsterkurven som brukes medisinsk, den er rik på eteriske oljer, resiner, flavonoider, triterpener, steroler og bitre glykosider. Blomstene er også så dekorative at de pynter godt opp på sjokoladekaker, i salater og andre matretter. "" />

Det er til utvendig behandling av sår og infeksjoner i hud den er mest brukt. Den brukes da som tinktur blandet i vann eller te- uttrekk av blomsten som omslag. Den er også laget salver og kremer til behandling av sår og eksem. Den er også mye brukt i kosmetikk i oljer, dag kremer, sjampoer og såper på grunn av sine gunstige virkninger på huden.

Gode antiseptiske egenskaper

Calendula har gode antiseptiske egenskaper. Den har både bakterie- og virus hemmende virkninger. I tillegg virker flere av virkestoffende bl.a. resinene soppdrepende. Andre stoffer virker adstringerende på de små blodårene i huden og demper rødhet og irritasjon. De adstringerende egenskapene gjør den virksom mot kutt og sår og også ved åreknuter og infeksjoner i huden. Calendula preparater brukes derfor ved en lang rekke plager og lidelser i hud fra solbrenthet, mindre brannsår, skrubbsår, liggesår, akne, soppinfeksjoner som ringorm, fotsopp og candida infeksjoner. Calendula krem eller salve er glimrende ved såre barnerumper og bleieeksem og til mødre som ammer med såre brystvorter.

Mildt dempende mot menstruasjonssmerter

Innvortes kan te-uttrekk av calendula eller tinktur fortynnet i vann virke godt dempende ved betennelser og irritasjoner i fordøyelsen - den virker også krampeløsende på glatt muskulatur i mage, tarm og underliv pga de eteriske oljen. Den brukes både ved magekatarr og mavesår og ved betennelser i tykktarm. Te-uttrekk virker også mildt dempende ved menstruasjonssmerter og kan brukes lokalt som skjedeskyllinger ved soppinfeksjoner og sårhet nedentil.

Fra gammelt av har den vært brukt som et utrenskende og avgiftende middel ved infeksjoner og feber. Den har også vært brukt innvendig som te ved akne og eksem og har vært sett på som et godt middel som virker rensende på lever og galleblære. Denne rensende og avgiftende brukene er ikke dokumentert ved nyere forskning, men tilhører et stort og viktig bruksområde for ringblomst både i tidligere tiders folkemedisin og skolemedisin.

Lag egne skyllinger av calendulatinktur

Calendula tinktur fås på apotek, den er laget ved at blomstene har ligget å trekke i 50% alkohol. Calendula tinktur 1-2 ts blandet i ½ - 1 dl vann brukes som nevnt ovenfor utvendig eller innvendig 1-4 ganger daglig. Te av blomsten lages ved å ta 2-3 ts blomst som overhelles 2 dl kokende vann, står og trekker i 10 minutter, siles og brukes direkte utvendig som skyllinger i sårbehandling eller som omslag - eller drikkes som te innvortes. Kremer og salver som fås i en rekke forskjellige utgaver både i helsekost og på apotek skal påsmøres lokalt 2 til 3 ganger daglig. Det er ikke kjente bivirkninger fra bruk av calendula.