Ringblomst beskytter øynene

Lutein som vi finner i ringblomst holder øynene dine i toppform. Lege Bernt Rognlien forteller om blomstens egenskaper.

Ringblomst er en av de mest brukt og mest kjente urter i vår vestlige urtemedisin. Disse klare og sterkt gul-orange blomstene er glimrende ved betennelser og irritasjon i huden, de virker godt antiseptisk og stimulerer groing av sår. Dette har vi vist lenge, men enda mer spennende er det at Lutein som gir ringblomst den klare gule fargen beskytter mot blindhet og nedsatt syn hos eldre.

Lutein er et gult pigment, et karotenoid som også finnes i store konsentrasjoner i øyets netthinne i et område som kalles makula eller den gule flekken. For å ha et godt sentralsyn er det viktig at synscellene i makula ikke skades.

Makula degenerasjon er den vanligste årsaken til nedsatt syn og blindhet hos eldre. Det skylles at synscellene i netthinnen har et stort innhold av flerumettede fettsyrer som oksyderes og skades ved aldring og av ultrafiolette stråler.

Lutein og et annet lignende gult pigment zeaxanthin finnes i store konsentrasjoner nettopp i makula, den gule flekken og beskytter synscellene der mot skader. Vi kan ikke danne lutein selv i kroppen, men må tilføre det via grønnsaker som brokkoli, spinat, gul melon og mais som er noen grønnsaker som inneholder store mengder lutein.

I Skandinavia er det gjennomsnittelige inntaket av lutein 1,5mg pr. dag. Nye studier viser at tilskudd av 6 mg daglig gir en beskyttende effekt mot skader av sentralsynet og at dette kan forebygge nedsatt syn og blindhet på grunn av makula degenerasjon hos eldre.

Mangel på lutein øker risko for å utvikle blindhet og nedsatt syn ved økende alder. Lutein i doser på 6 mg daglig regenererer makula og beskytter mot skadelige UV-stråler. Nye studier har også vist at tilskudd av lutein bedrer synsfunksjonen hos personer med makula degenerasjon og alders relaterte øyesykdommer.

Tilskudd av lutein fra ringblomst som er spesielt rik på dette gule fargestoffet kan altså beskytte mot blindhet og nedsatt syn hos eldre. Kostilskudd med naturlig lutein fra ringblomst fås i helsekostbutikker.

Ringblomst tilhører kurvplantefamilien og er opprinnelig viltvoksende i Syd-Europa. Den dyrkes i tempererte strøk over hele verden og er svært voksevillig. Den er lett å dyrke i Norge og kan såes ut som frø om våren. Det er hele blomsterkurven som brukes medisinsk, den er rik på eteriske oljer, resiner, flavonoider, triterpener, steroler og bitre glykosider. Blomstene er også så dekorative at de pynter godt opp på sjokoladekaker, i salater og andre matretter.

Annen medisinsk bruk av ringblomst:
Det er til utvendig behandling av sår og infeksjoner i hud den har vært mest brukt medisinsk. Den brukes da som tinktur blandet i vann eller te uttrekk av blomsten som omslag. Det er også laget salver og kremer til behandling av sår og eksem som fås på apotek og i helsekostbutikker. Den er også mye brukt i kosmetikk i oljer, dag kremer, sjampoer og såper på grunn av sine gunstige virkninger på huden.

Calendula har gode antiseptiske egenskaper. Den har både bakterie- og virus hemmende virkninger. I tillegg virker flere av virkestoffende bl.a. resinene soppdrepene. Andre stoffer virker adstringerende på de små blodårene i huden og demper rødhet og irritasjon. De adstringerende egenskapende gjør den virksom mot kutt og sår og også ved åreknuter og infeksjoner i huden.

Calendula preparater brukes derfor ved en lang rekke plager og lidelser i hud fra solbrenthet, mindre brannsår, skrubbsår, liggesår, akne, soppinfeksjoner som ringorm, fotsopp og candida infeksjoner. Calendula krem eller salve er glimrende ved såre barnerumper og bleieeksem og til mødre som ammer med såre brystvorter.

Innvortes kan te-uttrekk av calendula eller tinktur fortynnet i vann virke godt dempende ved betennelser og irritasjoner i fordøyelsen - den virker også krampeløsende på glatt muskelatur i mage, tarm og underliv pga de eteriske oljen. Den brukes både ved magekatarr og magesår og ved betennelser i tykktarm. Te-uttrekk virker også mildt dempende ved menstruasjonsmerter og kan brukes lokalt som skjedeskyllinger ved soppinfeksjoner og sårhet nedtil.

 

Mozon.no, 16.03.2006