Ring smart, spar 10.000 kr

Sjekk, bytt og spar tusener. Her er gla'oversikten som gir deg råd til flatskjermen du ønsker deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du drømmer om å få en romsligere økonomi, bør du se på telefonbruket og telefonoperatøren du bruker.

Fasttelefon

Hvis du ønsker å ha hjemmetelefon er konklusjonen klar: Du bør bruke bredbåndsnettet til å ringe med, du vil vel ikke bare gi vekk 10 tusenlapper i året?

Dersom du for eksempel ringer 20 minutter per dag til mobil- og fasttelefon, kan du spare 10.074 kroner per år på å ringe med IPLink (Alt 3) i stedet for å bruke Telenors produkt, Miniabonnement. Det er nok til en snasen flatskjerm-TV, en MacBook eller en to sydenbilletter.

Sjekk ut hva du egentlig betaler for telefonbruken din - og bytt teleoperatør. Du sparer garantert flere tusen kroner. Foto: iStock
Sjekk ut hva du egentlig betaler for telefonbruken din - og bytt teleoperatør. Du sparer garantert flere tusen kroner. Foto: iStock Vis mer


Når du har kommet så langt at du skal gå over til IP, bør du også være kresen i ditt valg av operatør. Fra billigste til dyreste IP-telefonioperatør er det en prisforskjell på dette forbruket på 3.733 kroner.

>>> DinSides telefonkalkulator

Mobilbruk

Det er nå over 5 millioner mobiltelefonabonnementer i Norge. Det vil si at mange nordmenn har flere abonnementer. Ringer du cirka 80 minutter per dag, sender 3 smser og en mms så bør du definitivt gå over til IPEA Akilles. Hos denne operatøren koster et slikt forbruk 640 kroner, mens det hos storebror NetCom vil koste 10.681 kroner. Det vil si at du sparer 10.041 på å legge mobiltelefonminuttene til Ipea. Konkurrenten One Call Mobil Faktura tar 733 kroner per år for de samme tjenestene.

Er ringemønsteret ditt tyngre og du snakker 20 minutter i telefonen per dag, så er Telenors Djuice Zero den gunstigste løsningen. 20 minutter per dag koster med dette Telenor-produktet 2.820 kroner. Dyrest i klassen er Lyse Flexi og du må ut med utrolige 17.697 kroner mer.


Er du fortsatt i tvil om at du bør sjekke abonnement og ringemønster?

>>> DinSides mobiltelefonkalkulator
>>> Prisliste for mobiltelefoni

SMS, MMS og e-post på mobil

Har du bevart fjortisen i deg selv og sender heller sms og mms fremfor å ringe, så bør du gå for Telenors djuice nonstop. Sender du for eksempel 10 smser og 5 mmser per dag vil det koste deg 3.558 kroner. NetCom Plenty 1000 koster 15.349 kroner, altså fire ganger mer. Leser du for eksempel 10 e-poster à 5 kB, vil det koste deg 468 kroner per år med BlinkMobil (Talkmore) og 10.165 kroner med NetCom Plenty.

>>>> DinSides mobiltelefonkalkulator

De dyre utenlandsminuttene

Det er stor forskjell på telefonselskapenes pris på utenlandsminutter. Har du et stort internasjonalt nettverk som trenger telefonisk pleie, bør du velge operatør med den største omhu.

Skal du ringe til onkels mobiltelefon i USA koster mobilminuttet nesten 150 prosent mer hos Telenor enn hos One Call. One Calls USA-minutt koster 2,01 kroner, mens det hos Telenor koster 5,99 kroner. Er du cubaner og skal ringe hjem til mor koster One Call-minuttet 11,27 kroner og Telenor-minuttet fra 15,99. En fem minutters samtale koster altså 23,6 kroner mer med Telenor.

Ringer du mye til Sverige bør du velge den svenske mobiloperatøren Tele2. Samtaler til og fra Sverige faktureres nemlig som innenrikssamtaler dersom du velger denne operatøren.

Via Skype kan du sende sms til utlandet fra 3-4 eurocent. Billigere blir det ikke.

Fra feriestedet

Er du på utenlandsreise bør du gjøre følgende for å unngå den sure fakturasvien etter ferien:


 • La folk ringe deg i stedet for at du ringer dem. Hos Telenor koster det 6,99 kroner å ringe hjem, mens det koster 3,59 kroner å motta samtaler i utlandet.
 • Det er ikke så dyrt å motta sms i utlandet, men det koster å motta feriebildene fra hele vennekretsen i utlandet. Skru av denne funksjonen når du er i utlandet.
 • Skru av svareren. Alle meldinger takseres som regulære telefonmottak.
 • De ulike operatørene har avtaler med sine operatørkollegaer i utlandet. Det kan være flere kroner per minutt i differanse og dermed kan du - om du har er en skravlekopp - spare tusenlapper på å finne ut hvem som handler med hvem. Det sjekker du enten via telefonoperatørens nettside eller til kundeservice. Når du kommer til feriestedet, velger du manuelt den billigste leverandøren i stedet for å bruke den første som dukker opp på displayet. Det skal imidlertid bli rimeligere å motta mobiltelefonsamtaler når du er i utlandet, hvis EU får det som organisasjonen vil i årene fremover.
 • Glem dataoverføring. Det er grusomt dyrt og telefonoperatører sier at de har sett folk komme hjem med opptil 40.000 kroner i regning som skyldes dette. Det er mengden av data som overføres som ligger til grunn for prisen, og ikke varigheten på oppkoblingen.
 • >>> Slik ringer du billigst i ferien

  Absolutt gratis


  De skikkelige gjerrigknarkene laster ned Skype på pcen og ringer gratis til andre Skype-brukere i hele verden - og du kan skravle i vei i time etter time med venner og kolleger i Botswana og Belize. Med dette vidunderprogrammet er det slutt på sure telefonregninger for alltid. Kjøp deg en mikrofon på Clas Ohlson til 70 kroner og last ned Skype her.

  Å ringe til folk via Skype til fasttelefoner koster penger, men er fortsatt billigere enn regulær fasttelefoni. Kjøper du ringetid på Skype gir det deg 10 timer telefonsamtaler verden over.

  Mange mobiltelefonoperatører gir deg et visst antall gratis smser per måned. Når du har overskredet disse går du til for eksempel NetComs mine sider-service og sender 25 gratis smser per måned eller Telefonkatalogen.nos Mine sider og sender 10 gratis sms per dag.

  Følger du bare ett av disse rådene sparer du flere tusenlapper i året.

  >>>> De bør du sette i fond for så å bli seksten ganger rikere.

  AKTUELT