Ring og tekst så mye du vil, eller..?

Stadig flere mobilselskaper opererer med fastpris. Men vær bevisst på bruken din, hvis ikke kan pakketilbudet fort bli dyrere. Av: Helen Wille

<strong>PAKKETILBUD:</strong> Mobilselskapene kaster seg på fastpris-bølgen i kampen om å kapre flest kunder. Sjekk forbruket ditt før du hopper på, er Post- og Teletilsynets klare oppfordring. Foto: Colourbox.com
PAKKETILBUD: Mobilselskapene kaster seg på fastpris-bølgen i kampen om å kapre flest kunder. Sjekk forbruket ditt før du hopper på, er Post- og Teletilsynets klare oppfordring. Foto: Colourbox.comVis mer

Utenlandstrafikk i form av ringing, sende sms/mms, og laste ned data er nemlig ikke inkludert i fastprisen. Det er heller ikke telefoner til spesialnummer, kundeservice og viderekobling av samtale. Prater du en halvtime i uken med venninnen i utlandet og oppdaterer henne med tre sms i uken, videre sjekker nettbanken sporadisk og trenger kundeservice til ditt nye GET-abonnement, kan den månedlige fastprisen på 199 kroner raskt koste deg et par hundre kroner ekstra.

Du betaler mellom to og tre kroner i minuttet for å ringe femsifrede nummer og kundeservice. Ringer du til utlandet er prisen fire kroner minuttet, og du betaler 1,49 kroner for å sende sms innen Europa.

Hvordan er det mulig for mobiloperatøren å gi deg gratis telefoni

Mangler informasjon

Samtidig følger mobilselskapene etter hverandre i konkurransen om flest kunder, og hiver seg på fastpris-bølgen. Det er imidlertid ikke alle som følger Forbrukerombudets krav til åpenhet i markedsføringen ved å informere om ovennevnte. Du bør derfor være oppmerksom på hva du får så du ikke risikerer dyrere regning enn hva du pleier å ha.

Fastprisen forutsetter at du har et forbruk som gjør den verd et eventuelt skifte av operatør eller abonnement.

Visste du at du kan ringe gratis uten telefon? Slik blir iPad og iPod til en telefon

Priskrig

Mens du sitter og funderer over dette, fortsetter priskrigen i markedet og kampen om kundene har aldri vært større. OneCall var førstemann som tok konkurransen på alvor og satte kampanjehysteriet i gang da de tre måneder før jul lanserte Gavepakka hvor du fikk "all mobilbruk" gratis frem til nyttår for et engangsbeløp på 199 kroner. Chess, Tele2, Djuice og Ludo mobil har fulgt etter med et identisk tilbud frem til henholdsvis påske og mai måned.

Men du kan i praksis ikke ringe så mye du vil. Også "fri bruk" ekskluderer all utenlandssamtaler, sms, mms, data og telefoner til spesialnummer og kundeservise.

Nye kunder

OneCall sikret seg mange nye kunder med Gavepakka og har fortsatt med Folkepakka som foreløpig ikke har noen tidbegrensning. Med den betaler du 199 kroner i måneden. Bruken begrenser seg til 500 minutter samtale, 500 sms, 500 mms og 500 mb data per måned. Du får samme tilbud med Talkmores "Alt- i- ett".

Kan spare mye

199 kroner i månedlig fastpris betyr en årlig sum på 2.300 kroner. For den prisen kan du i gjennomsnitt ringe 16 minutter og sende 16 sms og mms per dag. DinSides mobilkalkulator, som har tatt utgangspunkt i at dagsbruken strekker seg til fire minutter ring, 3 sms og 1 mms, gir en årlig sum fra rundt tusenlappen til flere tusen kroner hos de forskjellige mobilselskapene. Dermed kan tilbudet være bra hvis du bruker mobilen mye, og kanskje spesielt hvis du har smarttelefon - i forhold datatrafikk. Men med enda høyere eller en del lavere forbruk, finnes det billigere alternativer.

  • Viktig er at du er klar over din bruk og hva 'pakkene' tilbyr deg ut ifra den.
  • Viktig å merke seg er også at oppstarten for hvert ring er 0,39 kroner i øyeblikket du overstiger de 500 ringeminuttene. Da kan det raskt bli dyrt.

Har du full kontroll på hva du bruker mobilen til og uten problemer holder deg innenfor det fastprisen tilbyr, er dette en forutsigbar og rimelig måte å bruke mobilen på.

Slik sender du gratis SMS

Gjør det enkelt

Selv om du har en viss oversikt over egen bruk, kan det likevel være vanskelig å orientere seg blant hundre forskjellige abonnementer fra et titalls operatører for å finne det som passer deg og din bruk best.

Egen sløvhet og forvirring over alle de forskjellige tilbudene sørger for at mange bare blir der de er. At prisutfordrerne blir stadig flere gjør det heller ikke enklere. Ringemønsteret ditt kan dessuten avvike helt fra naboens, ektefellen eller bestisen, så det er ikke så relevant å forhøre seg med andre heller. Orientering i mobilmylderet kan syntes endeløs. Men i øyeblikket du har fått stadfestet ditt behov og konkudert med at "alt i ett" enten passer eller ikke for deg, er ikke valget så vanskelig.

  • For det første inneholder de månedlige pakkekampanjene til mobilselskapene det samme.
  • For det andre, er ikke fast pris noe for deg samtidig som du vil ha det rimeligste skreddersydd til din bruk, kan du med DinSides mobilkalkulator plotte inn eget forbruk ved å ta utgangspunkt i de siste mobilregningene. Da vil du raskt se hvilke abonnementer som havner øverst på lista og som lønner seg for deg. Ringeprisene tar også hensyn til tilleggstjenester i form av data- og sms-pakker samt skreddersydde abonnement som Chess On Flex og Ludo Blå.

Hvem liker mobilen sin best? iPhone-eiere mest fornøyd

Advarer

Informasjonsdirektør Elisabeth S.Aarsæther hos Post- og Teletilsynet Foto: Post- og Teletilsynet/Svein Erik Dahl, Samfoto
Informasjonsdirektør Elisabeth S.Aarsæther hos Post- og Teletilsynet Foto: Post- og Teletilsynet/Svein Erik Dahl, Samfoto Vis mer


Informasjonsdirektør i Post- og Teletilsynet Elisabeth Sørbøe Aarsæther, oppfordrer folk til å sjekke forbruket sitt før de hopper på priskampanjene.

- Den umiddelbare tanken til forbrukerne er "å så billig" uten at de tenker noe videre i forhold til eget forbruk. Vi advarer mot uklarhet i forhold til hva pakkene inkluderer og ekskluderer.

Men Aarsæther gleder seg over at mobilselskapene slåss om kundene gjennom jevnlige priskampanjer.

- At kundene har mange tilbud å velge mellom er absolutt veldig bra. Det skjerper først og fremst konkurransen mellom selskapene. Men tar vi først og fremst utgangspunkt i pakketilbudene, skal forbrukerne ha hatt en regning som er høyere enn hva disse tilbyr. De aller billigste tilbudene ligger jo faktisk nå på null hvis du kun bruker mobilen til å ringe og og sende sms/mms innenlands. Dette er veldig bra for storforbrukerne, men vi advarer mot å overse et eventuelt forbruk på siden.

Fri mobil for 355 i måneden

SMS har tatt over

Aarsether påpeker videre hvordan SMS har tatt over for samtalene.

- Tekstingen har i stor grad overtatt for samtalene. SMS er faktisk blitt den mest brukte måten å kommunisere på.

Er du flittig SMS-bruker men snakker desto mindre, betaler du dermed fort mye for det du ikke prater. Samtidig som tekstmeldingene kanskje overgår maks-antallet du får via pakken. Så sjekk tilbudet opp mot forbruket ditt, er igjen vårt råd.

Slik finner du ditt mobilabonnement

  • Stadfest forbruket ditt og hva du bruker mobilen mest til. Ringe eller tekster du mest, og bruker du den mye utenlands, til å ringe kundeservicenummer, nettbank osv.

  • Finn ut eksakt hva den månedlig fastprisen inkluderer. Det holder at du sjekker ett selskap, ettersom 199 kroners fast pris- kampanjene og de tidsbegrensede 'gratis'-pakkene inkluderer det samme.

  • Husk at egne priser gjelder for bruk i utlandet, telefoner til spesialnummer, kundeservice og viderekobling av samtaletrafikk
  • Sjekk hva ringe- og sms- prisen blir- og hva du eventuelt betaler i oppstart dersom du overgår max ringeminutter og sms

  • Sjekk når kampanjetilbudet eventuelt utløper og hvorvidt det er bindingstid.
  • Sjekk for eksempel ved hjelp av DinSides mobilkalkulator hva som lønner seg etter ditt forbruk. Det er fortsatt store prisvariasjoner i markedet. Enkelte selskaper tilbyr også spesifikke sms- eller ringeabonnement.