Snart kan du ta ut penger med Domino kortet ditt. Foto: tg
Snart kan du ta ut penger med Domino kortet ditt. Foto: tgVis mer

Rimi og ICA deler ut minibankkort

Domino og Hakon Gruppen introduserer i høst et minibankkort til sine kunder, i samarbeid med Storebrand Bank. Kortet vil være gebyrfritt, ha bedre innskuddsrentebetingelser enn vanlige banker, inneholde Visa, og kunne brukes i alle utsalgssteder og banker både i Norge og utlandet.

Den nye bank- og finansloven vil gjøre det mulig for handelskjeder å drive bank etter år 2000. Men allerede nå satser Rimi, ICA, Statoil, Telenor Mobil, Tybring Gjedde, Dressman og de andre medlemmene av Domino på å utstede et eget minibankkort. I Sverige har denne formen for betalingskort hos ICA-kjeden utkonkurrert bankenes minibankkort. ICA-kortet har nå over 1,7 millioner brukere.

Vestfold først

- Vi vil i midten av september innføre vårt minibankkort i Vestfold, forteller Peter Wiren, administrerende direktør i Domino Norge. - De som bor i denne regionen kan gå innom en hvilken som helst butikk som er medlem av Domino og registrere seg. Vi vil også distribuere registreringsskjemaer gjennom andre kanaler.

- Etter at vi har mottatt ditt registreringsskjema, vil du få tilsendt både kort og passord i posten. Kortet er gebyrfritt i alle Domino-butikker. I tillegg vil det nye minibankkortet holde rede på dine Dominopoeng, enten du handler i Norge, Sverige eller i utlandet, forteller Wiren til DinSide.

- Årsaken til at Vestfold er valgt som testområde, er at denne regionen fungerer som et slags Norge i miniatyr. Går alt etter planen regner Wiren med å introdusere minibankkortet i resten av landet etter nyttår.

Rimi og ICA leder an

- Vi har gode erfaringer med minibankkortet ICA i Sverige, sier IT-direktør Terje Bjørnstadjordet i Hakon-gruppen. Selv om det kommer en lovgivning som åpner for at butikker kan drive bank etter år 2000, velger Hakon-gruppen å inngå et samarbeid med Storebrand Bank allerede nå.

Bortsett fra NKL, er Hakon-gruppen den første handelskjeden med et eget minibankkort i Norge. Kontoen vil fungere på samme måte som en brukskonto, ved at du selv setter inn penger, men Bjørnstadjordet hevder at gruppen vil sørge for at kundene får de beste rentebetingelsene i landet. Ifølge oversikten over innskuddsrentene på DinSide,og banksparekalkulatoren, har samarbeidspartner Storebrand Bank allerede den beste innskuddsrenten i landet.

- På innskudd over 50.000 kroner har Storebrand Bank den beste renten i landet, men dette vil også gjelde for innskudd under 50.000 når vi lanserer vårt minibankkort, sier Peter Wiren.

- Dominokortet vil redusere våre transaksjonskostnadene samtidig som vi effektiviserer våre egne rutiner, forteller Bjørnstadjordet, og legger til at dette sannsynligvis vil spare kundene for minimum 500 kroner i året. I tillegg vil det være gebyrfritt, i motsetning til bankenes ording i dag med 1 - 3 krone per transaksjon.

Forbrukerombudet skeptiske

- Vi synes kombinasjonen betalingskort og rabattkort er en uheldig blanding, forteller forbrukerombud Torfinn Bjarkøy. For forbrukere blir det vanskeligere å orientere seg blant de ulike tilbudene, mener Bjarkøy, og legger til at det er første gang han hører om en slik ordning her i Norge.