Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Rimeligere avbetaling

Kjøp på avbetaling er oftest ikke noe økonomisk sjakktrekk. Men det finnes smutthull som kan gi deg kreditt med en anstendig rentekostnad.

Trenger du nye møbler, nytt stereoanlegg eller noe annet som koster mye penger? Er behovene mange, og pengene få, er kjøp på avbetaling kanskje eneste alternativ.

Husk at kjøp på avbetaling kun er en utsettelse av problemet. Jo lenger du venter med å betale, jo mer tærer kreditten på lommeboka. Rentene kan nemlig bli skyhøye om du fordeler avbetalinga over en lang periode.

Er du skrapa økonomisk, med få utsikter for bedring i nærmeste fremtid, er kredittkjøp neppe å anbefale. Har du derimot fast inntekt, men behov for å fordele avbetalinga utover flere måneder, kan avbetaling være et alternativ.

Møbler på avbetaling

Vi har sett på mulighetene for å gjøre kredittkjøp i tre av de store møbelkjedene i Norge: Ikea, Skeidar og Bohus. Alle kjedene har avbetalingsordninger, med ulike betingelser.

Selv om du ved kjøp på avbetaling må regne med noen kroner i rentekostnader, må målet være å gjøre disse kostnadene så lave som mulig. Alle de tre kjedene tilbyr deg rentefrie betalingsutsettelse ved kjøp på over 2.500 kroner. Hvor lenge du kan vente med betaling variere fra fire til seks måneder. Vårt tips er å utnytte betalingsutsettelsene makismalt.

- Billig betalingsutsettelse

- Hadde kundene forstått hvor billig det er med betalingsutsettelse, hadde de sluttet å betale møblene med oppsparte midler, sier Tore Bergmann som er markedsdirektør i Ikano Finans.

Bergmann opplyser at de har 16.000 aktive kunder, man bare halvparten av dem benytter seg av betalingsutsettelsen. Det til tross for at utsettelsen er svært billig.

Velger du maksimal utsettelse som er seks måneder, koster det deg 280 kroner. Det løper ingen rente på kreditten. Vi forutsetter i alle de følgende eksemplene at du kjøper møbler for 20.000 kroner, på avbetaling.

Effektiv rente: 2,8 prosent

Det billigste alternativet er å betale kreditten innenfor de seks månedene. Sparer du 3300 kroner hver måned i det halve året, vil du sitte igjen med godt over 20.000 kroner ved deadline for utsettelsen. Da bør du betale inn hele beløpet før rentene begynner å løpe. Resultatet blir at du har hatt en kreditt på 20.000 kroner i seks måneder, og bare betalt 280 korner i ekstrakostnader.

Regner vi om kostnadene på 280 kroner til årlig effektiv rente, finner vi at den er 2,8 prosent. Mye lavere enn rentesatsene vi er vant til ved kredittkjøp. Alt etter hvordan du sparer, vil du under utsettelsen kunne tjene penger på det beløpet som senere skal dekke møbelregninga.

Halvering av rentekostnadene

Tore Bergmann i Ikano Finans hevder at ordningen med betalingsutsettelse er så gunstig for kundene at selskapet faktisk ikke tjener penger på den.

- Hvis kundene velger å la kreditten være rentebærende i tre måneder etter at utsettelsen er over, går vi omtrent i null, sier Bergmann.

Han opplyser at mange av kundene ikke kan betale hele beløpet i løpet av seks måneder. Hva om du må bruke ett helt år på å betale ned den nye salongen, bør du da velge betalingsutsettelse i første del av året?

- Ja, du bør velge utsettelse selv om du bare får det for første halvår. Det vil nemlig redusere de årlige rentekostnadene til rundt halvparten, sier Bergmann.

Ikea er billigst

Vi har sett på hva en kreditt på 20. 000 kroner vil koste deg i de tre møbelkjedene vi nevnte. Alle de tre ”låner” deg opptil 50.000 kroner om de finner deg kredittverdig.

Ikea kommer best ut, først og fremst fordi de har den lengste betalingsutsettelsen. Etter de seks månedene, begynner renten og gebyrene å løpe. Den månedlige renten hos Ikea er 1,5 %, og faktureringsgebyr per måned er 35 kroner.

Velger du maks utsettelse, og betaler de 20.000 fortløpende de seks neste månedene. (3330 kr. per måned.), vil kostnadene til sammen bli på:
Etableringsgebyr: 280 kr.
Rentekostnader: 900 kr.
Gebyr: 210 kr.
Til sammen: 1390 kr.

Regner vi tallene om til årlig effektiv rente, får vi 13,9 prosent. Det er ifølge Ikeas brosjyre halvparten av den effektive renta du ville fått om du ikke valgte betalingsutsettelse.

Dyrest hos Skeidar

Hos Bohus tilbys du Mastercard med fire måneders utsettelse mot en avgift på 220 kroner. Etter utsettelsen, vil rentesatsen pr. måned være 1,5 prosent, og månedlig gebyr 35 kroner. Det gir en årlig effektiv rente på 17 prosent.

Hos Skeidar er det dyrere å handle på kreditt. Også her får du fire måneders utsettelse, men det koster 275 kroner. Rentesatsen pr. måned er 1,7 prosent, og månedsgebyret hele 50 kroner. Effektiv rente blir ad på hele 20, 4%. Da er ikke renta lenger så lav at det er verdt å juble.