Riktig mat mot PMS

Gode nyheter for tøffelhelter og sure damer: Et kosthold med mer kalsium og vitamin D kan fjerne symptomene på PMS.

En av fem kvinner får så store svingninger i hormoner og humør at det går ut over livskvaliteten. Og aller verst er problemene i tiden før menstruasjon, derav navnet Premenstruelt Syndrom (PMS)

Men nå mener amerikanske forskere at de har funnet løsningen på problemet: Mer kalsium og vitamin D kan gjøre gretne damer til snille engler, i følge forskerne.

Melk og ost
Den ferske undersøkelsen fra Massachusetts University tok for seg kostholdet til 3.000 kvinner hvor 1.000 hadde store problemer med PMS.

De fant ut at kvinnene som hadde minst problemer, spiste større mengder av matvarer som ost, melk, brokkoli og korn, som inneholder mer vitamin D og kalsium. Denne sammenhengen er ikke tilfeldig ettersom vitamin D bidrar til bedre opptak av kalsium og at begge stoffene påvirker nivåene av østrogen i kroppen.

Tidligere undersøkelser har også vist at kvinner med PMS generelt har lavere nivåer av kalsium og vitamin D.

- Vi ser en betydelig lavere risiko for PMS hos kvinner med høyt inntak av vitamin D og kalsium i kostholdet. Det som skal til er omtrent fire daglige porsjoner med skummet eller lettmelk, vitamintilsatt appelsinjuice eller magre meieriprodukter som yoghurt, sier forskeren Elizabeth Bertine-Johnson til BBC News.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Alvorlige problemer
PMS rammer mellom 80 og 95 prosent av alle norske kvinner i større eller mindre grad. De vanligste fysiske plagene er ømhet i brystene, oppblåsthet, magesmerter, vektøkning, uren hud, hodepine og migrene.

Blant de mer psykiske plagene regnes irritabilitet, humørsvingninger, angst, depresjon, aggresjon, søvnproblemer og øket appetitt. I denne perioden før menstruasjonen opplever mange kvinner også at kroniske sykdommer som astma, epilepsi eller migrene blir verre.

Det finnes i dag ingen behandling eller medisiner som kan fjerne problemene med PMS fullstendig. Men spesielt innen alternativ medisin har det de siste årene dukket opp flere slags produkter som sies å kunne hjelpe mot de verste problemene.

LES OGSÅ SAKEN: NATTLYSOLJE TIL GRETNE KVINNER

 

Mozon.no, 14.06.2005