Tidligere leder for Somalisk Ungdom mener det er greit å slå barn... Foto: Colourbox.com
Tidligere leder for Somalisk Ungdom mener det er greit å slå barn... Foto: Colourbox.comVis mer

- Riktig å slå barn

Provoserende utspill vekker harme.

I et intervju med NRK Hedmark og Oppland sier Mohammed Osman Yusuf at han mener at det å slå barn er helt grunnleggende for at de skal forstå hva de ikke skal gjøre.

Han tar på seg rollen som talsmann for innvandrere og sier at mange av dem opplever det som nærmest umulig å oppdra barna sine når det første de hører når de kommer til Norge er at det ikke er lov å slå barna.

- Det er ganske mange land der det å slå barna er en del av oppdragelsen. Når man så kommer til Norge og det ikke er lov å slå barna, føler man at verktøykassa er tom, sier han.

Les også: Sinte foreldre skjemmes

Ble slått selv

Den tidligere lederen for Somalisk Ungdom i Lillehammer sier at han ble slått og pisket av sine foreldre da han var barn. Selv mener han at han ikke har tatt skade av det, og at andre barn heller ikke lider av å bli slått.

Leder for Somalisk nettverk Bashe Musse reagerer med sjokk og vantro når han hører om Yusufs uttalelser om barneoppdragelse.

Hva mener du?

Har du slått barna dine? (Avsluttet)
Nei (60%) 571
Har ikke barn(24%) 226
Ja(16%) 157
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Skuffet og sjokkert

- Jeg er veldig skuffet og sjokkert. Det er greit at det er ytringsfrihet i Norge, men her legitimerer en som har veiledet barn og ungdom, mishandling av barn. Det er noe som er helt uakseptabelt, sier Musse til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag skriver Dagsavisen at regjeringen vil endre lovverket for å gjøre slutt på all klapsing av barn.

- Det må være klinkende klart at barn har det samme rettsvernet som voksne i Norge. Og foreldre skal vite at de ikke har noen refselsesrett. Like lite som du kan klapse en voksen kan du klapse til et barn, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

Barneombud Reidar Hjermann sier at problemet er omfattende.

- Vold i oppdragelsen er et mønster og inngår som en naturlig del av barneoppdragelsen, sier Hjermann, som mener at samfunnet ikke har vært flink nok til å lære innvandrere om barneoppdragelse, sier han til NRK.

Musse sier seg enig med barneombudet i dette.

- Men jeg tror at mange som kommer til Norge kan ha problemer med å forstå den norske oppdragelsesmåten. Det handler om informasjon som må ut til innvandrerforeldre.

Foreldrenes rett til å refse barn ble opphevet i 1972.

På grunn av en del useriøse innlegg ser vi oss nødt til å stenge debatten i denne saken