Rike barn leker best

Kjøp av fondsandeler til barn kan være et bra alternativ dersom du har god økonomi, og tør å ta en viss risiko.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ikke alle er like priviligerte og har penger igjen når regningene er betalt. Men klarer du for eksempel å spare barnetrygden, som i år er på 972 kroner per måned, vil barnet etter 20 år sitte igjen med flere hundretusen kroner. Pengene kan brukes som startkapital til boligkjøp, eller til å finansiere studiet.

Nå går barna på børsen!
Nå går barna på børsen! Vis mer

Fondssparing kan være et risikofylt alternativ dersom du har kort tidshorisont, eller velger et meget risikofylt fond. Men har du et langsiktig perspektiv, og velger du fond med omhu, kan det vise seg å være et lønnsomt valg.

Hvilken type sparing?

Hvilken sparetype du bør velge, avhenger av hvor høy risiko du er villig til å ta. Du kan lese mer om dette i vår tidligere artikkel om ulike sparingsalternativer.

Er du villig til å ta en risiko, og har du et langsiktig perspektiv på investeringen, har det historisk sett vist seg at det lønner seg å spare i aksjefond. Ønsker du å vite mer om aksjefond, bør du lese artikkelen om aksjefondssparing.

Spredt risiko

En del fondsforvaltningsselskaper har opprettet aksjefond under tittelen ”BarneSpar” for å profilere seg. Klikk på lenken øverst til høyre for å få en oversikt over disse, samt hvilken avkastning de har gitt det siste året, og de siste tre årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge administrerende direktør i DnB Investor, Jan Penne, sprer de fleste barnefond risikoen over ganske mange aksjer. Barnefondene investerer i både norske og utenlandske aksjer. Og barnesparingsfond har alltid et langsiktig perspektiv.

- Vårt barnefond investerer 80 prosent av kapitalen sin i norske aksjer og 20 prosent i internasjonale aksjer. Dette gjør barnefondet mindre risikofylt enn et rent norsk fond, og mer risikofylt enn et internasjonalt fond. Sagt med andre ord er det altså et fond med en middels risiko, sier Penne.

Ønsker du å spare til barnet ditt, trenger du ikke å holde deg til fond som profilerer seg som barnefond. Det er opp til deg hvilken risikoprofil du ønsker, og dermed kan du velge fritt blant alle norske og utenlandske aksjefond. Å velge et barnefond kan være et alternativ dersom du er interessert i et skreddersydd produkt til barn.

Ønsker du en oversikt over alle norske og utenlandskregistrerte aksjefond, gir nettsiden til Fondsnett en bra oversikt.

Mye penger

Velger du å spare hele barnetrygden hver måned i 16 år, og heretter spe på med egne penger de siste fire årene, sitter barnet ditt igjen med om lag 750.000 kroner dersom fondet har gitt en årlig avkastning på 10 prosent.

Sparer du halvparten av barnetrygden hver måned har junior 372.000 kroner etter 20 år.

Vær oppmerksom på at beløpene ikke tar hensyn til eventuelle skatter og arveavgift.

Klikk på lenken nest øverst til høyre for å se hvilke resultater ulike sparebeløp og avkastninger gir.

Spar i foreldrenes navn

Foreldre som ønsker å spare penger til barna sine kan gjøre det på to ulike måter. De kan enten velge å gi barna en gave med en gang, det vil si tegne aksjefondsandelene i barnas navn, eller de kan vente med gaven, det vil si spare i eget navn inntil videre.

- For tiden er det mest gunstig å la fondene stå i foreldrenes navn, sier
Tore Fritsch, advokat i Skattebetalerforeningen.

Ifølge Fritsch vil dette redusere summen av skatter og arveavgifter i
forhold til det nåværende regleverket.

- Det er viktig å presisere at skatte og avgiftsreglene kan endre
seg i årene fremover. Det er derfor ingen garanti for at sparing i foreldrenes navn vil fortsette å være det mest gunstige, sier advokaten.

Når foreldrene ønsker å avslutte sparingen, overføres fondet til barnet, som da betaler arveavgift av aksjefondet.