Rike barn griller mest

Alder og inntekt er avgjørende for hvor mye vi griller, ifølge en MMI-undersøkelse gjort på oppdrag for Opplysningskontoret for kjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Over åtti prosent av oss grillet i fjor, ifølge den samme undersøkelsen, og grillaktiviteten stiger med inntekten. Husstander som tjener mer enn 500.000 kroner i året griller dobbelt så mye som de som tjener mindre.

– Grilling kan gjerne utropes til Norges nasjonalsport, for knapt noen annen uteaktivitet samler så mange som 86 prosent av landets befolkning. At det likevel er så store forskjeller med hensyn til alder og inntekt, kan skyldes at de med høyest inntekt oftere har egen hage, sier Thomas Tangen ved Opplysningskontoret for kjøtt. Han synes likevel det er litt underlig at forskjellene er såpass store.

Unge griller minst

Rike barn griller mest, er nok litt misvisende. Rike barn griller kanskje mye, men når de blir tenåringer går det nedover. Ungdom griller minst. Kun en fjerdedel av dem mellom 15 og 24 grillet mer enn femten ganger i fjor. I neste aldersgruppe, mellom 24 og 29, er grillaktiviteten dobbelt så høy.

Hvor griller vi, og hvem griller vi med?

Ungdom bruker helst fellesarealer når de griller, som parker, strender og skjærgård. De griller også helst i flokk, sammen med flere venner, og har gjerne spleiselag. De som har passert de 40 griller helst sammen med familien, og ofte i hage/på balkong.

Vi griller helst pølser, men nå har vi mer å velge mellom. Foto: matprat.no
Vi griller helst pølser, men nå har vi mer å velge mellom. Foto: matprat.no Vis mer


Hva griller vi?

Selv om det har kommet mye nytt på grillfronten, er vi stort sett ganske fantasiløse når vi velger grillmat. Grillpølser, svinekoteletter, sommerkoteletter og kyllinglår. Ifølge Opplysningskontoret for kjøtt begynner flere og flere å få øynene opp for lammekoteletter og lammestek. Også indre- og ytrefilet av svin, lam og okse blir mer populært på grillen.

– Kvaliteten på pølser, biff og koteletter har økt, det er flere slaktere som fører hjemmelagde pølser og flotte koteletter, sier Craig Whitson, amerikansk grillkokk og mannen bak boka "Far lukter svidd".

Hvorfor griller vi?

Men vår økende grilltrang skyldes ikke kun en forbedring av råvarene. Ifølge Whiteon blir det sosiale rundt grillingen blir stadig viktigere.

– Det er en fin måte å få samlet familie og venner på. Men fremdeles har Norge et stykke igjen på å nå USA når det kommer til grilling. I Norge spør vi om vi skal grille i dag, i USA spør de hva de skal grille i dag. Men Norge er på vei, sier Whitson.


Utskjelt engangsgrill

Ifølge undersøkelsen bruker vi færre engangsgriller enn før. Det er kanskje ikke så rart med de siste årenes negative oppslag. 90 prosent av avfallet på friluftsområder om sommeren kommer fra engangsgriller, og ifølge Friluftrådenes landsforbund koster engangsgrillene staten 10 millioner kroner i året.

Finnes det noen alternativer?? Det finnes noen, men på langt nær mange nok. Her er imidlertid to supre alternativer til engangsgrillen, for deg som ønsker å være miljøbevisst. Den ene er riktignok ikke i produksjon ennå, men ryktene surrer fremdeles om at den "snart skal settes i produksjon". Vi venter i spenning.

  • Sammenleggbar sportsgrill
  • Urban Camping
  • Kilde: matprat.no