Rik på vininvestering

Er du smart, har smakssans og litt riskikovillighet, kan du tjene mye på å investere i vin.

Publisert
Sist oppdatert
Foto: Systembolaget i Sverige.
Foto: Systembolaget i Sverige. Vis mer

Rik på vininvestering

  1. 2005 - en god årgang...


Ikke Bulgaria

- Om du vil investere i vin, er det viktig at du går etter merkevarene. De mest kjente vininvesteringslandene er Frankrike, Italia, Tyskland og USA, sier vinkelner og foredragsholder på Vinforedrag.no, Svein Lindin, og legger til:

- Det er riktig nok også enkelte anerkjente topprodusenter i Sør-Afrika, Australia og Chile, men man bør holde seg langt unna land som for eksempel Bulgaria.

Kjøper man vin som investering, er det, ifølge Lindin, viktig også å kjenne historien til vinen.

- Hvordan den er lagret, om den er omkorket, og hvordan den er oppbevart er viktig informasjon. Generelt er det viktig å vite mye før man investerer, sier han.

SE OGSÅ: FRA 3.000 TIL 25.000 KRONER PER FLASKE PÅ FEM ÅR.

Vanskelig i Norge

Skal man tro Lindin, er det mest vanlig å gå til Danmark eller England om man vil investere i de edle dråpene.

- På grunn av Vinmonopolet er det ikke lov å handle vin via auksjoner i Norge. Folk setter allikevel inn annonser i vinblader og på rubrikksider som finn.no, om de har noe de vil ha solgt. Men mest vanlig er det å benytte for eksempel et dansk auksjonshus, sier han.

(se eksterne vinlenker nederst i artikkelen).

Vininvestering

Hva tror du om vininvestering? (Avsluttet)
Veldig smart(47%) 51
For risikabelt(32%) 35
Vet ikke(20%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Man kan også privatimportere vin, eller få hjelp fra Vinmonopolet til å importere spesiell vin, men problemet oppstår altså når man ønsker å selge vinen igjen, påpeker Svein Lindin.

Derfor kan et alternativ, ifølge Lindin, være å ha vinen "lagret" i utlandet - for derved å kunne foreta både kjøp og salg via utenlandske auksjonshus.

Franske fristelser

Det danske selskapet Vininvest er den skandinaviske kontakten til det engelske Vintage Winefond som investerer penger i vin.

- Hos oss kan du investere på to ulike måter. Enten kan du investere i et engelsk fond, der minimumsinvesteringen er 100.000 euro. Ønsker du å investere for et mindre beløp, kan du benytte vår lagringskapasitet her i Danmark. Men på grunn av lagrings- og administrasjonskostnader vil det nok ikke betale seg å benytte denne muligheten uten å investere minimum 50.000-100.000 kroner, forklarer Niklaus B. Sonne, direktør i Vininvest.

Du kan tjene mye på å la korken være i fred. Illustrasjonsfoto: Alexandre Jaeger Foto: alexandre jaeger
Du kan tjene mye på å la korken være i fred. Illustrasjonsfoto: Alexandre Jaeger Foto: alexandre jaeger Vis mer


Hvor mye har deres fond historisk sett tjent på de beste investeringene i vin?

- Noen av de beste franske vinene vi kjøpte i år 2000, for eksempel Petrus og La Tour, har 3-4 doblet seg i pris i denne perioden, sier han.

Er det utelukkende Frankrike som gjelder?

- I hovedsak ja, men også en rekke store italienske viner kan gi bra avkastning, samtidig som noen få fra Australia og Sør-Afrika også begynner å komme med. I vårt fond er om lag 50 prosent av vinene franske, mens resten kommer fra Italia, Australia og Sør-Afrika, sier Sonne.

Ifølge direktøren i Vininvest er de beste investeringstipsene dermed toppviner fra anerkjente vindistrikter i Frankrike, som for eksempel Rhone, Bordeaux og Bourgogne.

Hvorfor har Frankrike denne statusen i forhold til nyere vinland?

Rik på vininvestering

  1. 2005 - en god årgang...


- Det er de som har laget vin i 500 år, og vinplantene skal også gjerne være 60-70 år gamle før de blir helt perfekte. Det vil gå mange år før de yngre vinproduserende landene har kommet like langt, avslutter han.

NB: Vi gjør oppmerksom på at investering i vin kan være risikofylt - men så er det også mye penger å tjene dersom man vet hvilke viner som vil utvikle seg bra. Dette krever grundige undersøkelser og kunnskap om emnet. Og selv om man vet mye, kan man aldri vite 100 prosent hvordan en spesifikk vin vil ha utviklet seg etter noen år.

Test deg selv - før du går i gang:

Rik på vininvestering


Hva kan du om vin?

Kan man lage hvitvin av blå druer, eller rødvin av grønne druer? Hvor i verden produserer man Cava, og hvorfor i all verden dekanterer man en vin?

Test deg selv

montasje
montasje Vis mer


Vingeografi

Hvor er vindistriktet Abruzzo og hvor kommer Masi-vinen fra? Test dine kunnskaper om vin og geografi.

Test deg selv

Eksterne vinlenker:
www.thauctions.com
www.vinforedrag.no
www.vininvest.dk
www.smv.dk
www.vinmonopolet.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer