Rik på valuta

Hvis man forutsetter at kursen på den svenske kronen går opp fra 81 til 94 kroner det neste året, vil kjøp for 25.000 kroner gi deg en fortjeneste på 4.000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den svenske kronen er for tiden rekordbillig målt mot norske kroner.

Ser man på bankenes midtkurser (gjennomsnitt av kjøps- og salgskursene) har kursen på svenske kroner falt fra om lag 85 kroner til 81 kroner den siste måneden. Klikk her for å se hvordan kursen har utviklet seg.

Rik på valuta

For bare to år siden var svenske og norske kroner like mye verdt.

Raske penger

Er man blant dem som tror at bunnen er nådd, kan det være raske penger å tjene på å handle svenske kroner snart.

- Vi tror at Sverige er på bunnen i en konjunkturfase. Landet har vært veldig hardt rammet av IT- og telekomkrisen, men det ser nå ut til at situasjonen kan snu. Det kan dra den svenske kronen oppover, sier senioranalytiker i Nordea, Erik Bruce.

Diskusjonen om at Sverige på sikt vil tilknytte seg Euroen, kan også påvirke valutaen.

- Også det kan bety at den svenske kronen styrkes, sier Bruce.

Svakere norsk krone

- Den norske kronen er spesielt sterk nå. Hva som skjer de neste par månedene er litt vanskelig å si. Men ser vi litt lenger fremover, forventer vi en svakere norsk krone, sier senioranalytikeren.

Kombinasjonen av en svak svensk krone som vil styrke seg og en sterk norsk krone som forventes å bli svakere, kan være bra for deg som tør å spekulere i valuta.

Spørsmålet blir da: Er tiden inne for å kjøpe svenske kroner?

- Ja, det kan man godt si, sier Bruce.

Bruce fremhever likevel at det alltid vil være en viss frykt involvert i å handle med valuta. Og at Nordea ikke direkte vil anbefale privatkunder å handle med valuta.

Valutagevinst

Hvor mye den svenske kronen eventuelt vil styrke seg, er naturligvis umulig å forutse. Men hvis vi i et regneeksempel forutsetter at kursen vil gå opp fra 81 til 94 kroner det neste året, vil kjøp for 25.000 kroner gi deg en fortjeneste på 4.000 kroner.

Hadde pengene stått i banken, ville du maksimalt ha fått 1.116 kroner i rente etter skatt - forutsatt at pengene står på en konto hvor renten er 6,2 prosent.

Eventuell gevinst ved salg av vanlig turistvaluta anskaffet med tanke på personlig forbruk (reisesjekker/sedler) regnes ikke som skattepliktig inntekt. Men er det snakk om storstilet valutaspekulasjon, er du pliktig til å oppgi gevinsten.

Skulle den svenske kronekursen ikke gå like mye opp som regnestykket viser, vil gevinsten selvsagt bli mindre. Rådet er å være bevisst om risikoen, og aldri satse mer penger enn man har råd til å miste.