Rett vei for rett hjem

Interessen for frukt og grøntabonnementer er doblet det siste året. Hva har skjedd med prisen?

Vi vil ha frukt og grønt på døren. Selv om det vel kommer i firkantete kasser, ikke i pene kurver. Illustrasjonsfoto: frukt.no Foto: frukt.no
Vi vil ha frukt og grønt på døren. Selv om det vel kommer i firkantete kasser, ikke i pene kurver. Illustrasjonsfoto: frukt.no Foto: frukt.no Vis mer

Rett vei for rett hjem

  1. Den sunne prislisten!


Tilbud og etterspørsel

Fredag kunne vi lese i Dagens Næringsliv at frukt- og grøntabonnementer har doblet omsetningen det siste året. En kjapp ringerunde til de ulike produsentene viser at de har nok å gjøre.

Allerede for ett år siden meldte flere av de leverandørene vi var i kontakt med at de hadde så stor pågang at de ikke hadde kapasitet til å ta imot flere. Noen ba oss sågar om å ta dem av listen over leverandører, fordi de ikke ønsket å skuffe noen før de hadde mulighet til å levere til flere husstander.

Heldigvis har de fleste av bedriftene klart å knytte til seg nye leverandører, slik at altså dobbelt så mange norske forbrukere abonnerer i år - i forhold til i fjor. Listene er likevel fremdeles nesten fulle, og de ulike firmaene jobber fortsatt med å skaffe nok råvarer til å møte etterspørselen.

Gladmelding!

Når etterspørselen går opp - og tilbudet ikke nødvendigvis gjør det, tilsier både økonomisk teori og kjernesunn fornuft at prisene skal gå samme vei som etterspørselen.

Det er oss imidlertid en glede å melde at selv om etterspørselen har vært større en tilbudet, har de ulike selskapene latt økonomisk teori være nettopp det - teori - og i praksis er prisene nesten uforandret fra i fjor.

Det største prishoppet vi fant da vi gikk igjennom fjorårets prisliste var Årstidene som nå tar 15 kroner mer for levering - men så var de også i utgangspunktet billigst på hjemkjøringen. Lettvint i Bergen har også hevet prisene med noen kroner - 3 kroner for de minste kassene og 4 for de største. Altså en prisøkning på 150-200 kroner i året.

En oppdatert prisliste finner du her.

Noe for deg?

Riktig pris?

Hva synes du er riktig pris på en kasse til en familie på fire? (Avsluttet)
200 kroner(55%) 77
300 kroner(28%) 39
400 kroner(11%) 15
500 kroner(6%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Da vi i fjor spurte våre lesere om de kunne tenke seg å abonnere på frukt og grønt, svarte 70 prosent "Ja - dersom prisen er riktig". Fire prosent svarte at de allerede var tilknyttet en slik ordning, mens de resterende 26 prosentene svarte at de foretrekker å gå i butikken selv.

Vårt spørsmål denne gangen er: Hvor mye er du villig til å betale for å få frukt og grønt på døren en gang i uken? Hva er riktig pris på frukt og grønt til en familie i en uke? Avgi din stemme til høyre, eller diskuter nederst i artikkelen.

Rett vei for rett hjem
Anbefalt, mellom to permer.
Anbefalt, mellom to permer. Vis mer


Hva skal vi gjøre med dem da?

Mens noen blir inspirert av å få nye grønnsaker på døren hver uke, kan andre gjerne bli sittende og stirre på rødbeten, kålroten eller artiskokken og ikke ane hva de skal bruke dem til.

Opplysningskontoret for frukt og grønt sine nettsider finner du en rekke fine og enkle oppskrifter, og du kan søke etter årstid, type grønnsak - eller etter hvilken matrett du ønsker å lage.

Vi anbefaler også Sonja Lees kokebok "Sesonger", som kommer med litt halvavanserte oppskrifter, tilpasset årstidene. Jan-Sverre Syvertsen og Svein Aasens bok "Slipp råvarene løs" ble til på en reise rundt til norske økologiske bondegårder; og er spesielt fin fordi den konsentrerer seg om det som dyrkes i Norge.

De koster, henholdsvis, 399 kroner og 350 kroner fra Haugenbok.

Relaterte artikler:

Rett vei for rett hjem


Du ringer - de bringer

Jungeltelegrafen skapte en stille, grønn revolusjon i Østfold.

Les mer

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Hva kan du om frukt og grønt?

Når er hvitløken i sesong, og hvordan skal en egentlig oppbevare pepperroten?

Test deg selv!

Foto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin
Foto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin Vis mer


Handlekurven

Hvor er det billigst å handle? Vi sjekker prisene i landets største kjeder.

Les mer