Hva er skjorten din laget av?<br />
<i>Foto: Jyn Meyer</i> Foto: Jyn Meyer
Hva er skjorten din laget av?
Foto: Jyn Meyer Foto: Jyn Meyer Vis mer

Rett på huden

Det er lenge siden klesplagg bare var laget av ull, silke og lin. Vet du egentlig hva det er du har på deg?

Publisert
Sist oppdatert

Rare blandinger

Sjekker du lappen som forklarer hva plagget er laget av før du kjøper? Har du kanskje kommet hjem med en genser du trodde var i ren ull, men som viser seg å være av akryl? Vet du hva rayon er laget av? Og hvilke egenskaper har polyester, egentlig?

Det finnes mange rare tekstilblandinger i dag. Det er ikke så greit å holde oversikten over hvilke som er laget av hva, og hva slags egenskaber de har. Her er et lite lynkurs:

NATURLIGE TEKSTILER:

Mot huden

Hva slags tekstiler foretrekker du? (Avsluttet)
Ull, silke, bomull - så naturlig som mulig(83%) 544
Tenker ikke på det(11%) 75
Dri-fit, windstopper - hi-tech gir best egenskaper(6%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bomull

De fleste av oss vet vel hva bomull er - et naturprodukt som lages av bomullsplanten. Bomull er slitesterkt (hvis den er av god kvalitet), og kan vaskes på høye temperaturer, så lenge bomullen ikke er behandlet med farger eller overflatebehandlinger. Da tåler den ikke så høye temperaturer. Bomull er behagelig å gå med, men holder ikke godt på varmen når den blir fuktig.

Ull

Sauen min, jeg takker deg, deilig ull vi får fra deg ...<br />
<i>Foto: Esther Groen</i> Foto: Esther Groen
Sauen min, jeg takker deg, deilig ull vi får fra deg ...
Foto: Esther Groen Foto: Esther Groen Vis mer

Det finnes mange typer ull - ull fra sau, alpakka, angorakaniner osv. Ull varmer godt, også når den er fuktig. Den er føyelig, men ikke spesielt slitesterk, og må vaskes på lave temperaturer. Kan derfor være vanskelig å få ren.

Silke

Silke kommer som kjent fra silketråden silkelarvene spinner kokonger av. Silke er et luksusprodukt - blankt, fint og delikat, og ganske slitesterkt i ubehandlet tilstand. Men silke tåler ikke lys og svette så godt. Må vaskes ved lave temperaturer og med spesialsåpe.

Lin

Fremstilles av linplanten. Lin er mer slitesterkt enn bomull, og glattere, så skitten ikke fester seg så lett. Men lin krøller fort, og må ofte strykes etter vask. Lin er luftig, og varmer dårlig. Populært i sommerplagg. Kan utvide seg en del ved bruk.

Hamp

Hamp minner veldig om lin, men er ikke like slitesterkt, og tåler ikke de samme vasketemperaturene. Canvas er laget av hamp.

Ramie

Ramie fremstilles av ramieplanten, også kalt kinagress. Ramie er også ganske likt lin, men er mye dyrere. Tåler høye vasketemperaturer, og de fleste såper. Ramie blandes gjerne med bomull.

Bambus er på vei opp som klestekstil.<br />
<i>Foto: Martin Luckner</i> Foto: Martin Luckner
Bambus er på vei opp som klestekstil.
Foto: Martin Luckner Foto: Martin Luckner Vis mer


Bambus

Ikke bli overrasket hvis plagget du kjøper er laget av bambus. Det blir mer vanlig å bruke bambusstoffer, fordi det er et billig og bra materiale (bambusen vokser utrolig fort), og har de samme egenskapene som bomull, men er mykere. Bambus kjennes som en blanding av bomull og silke.

Viscose, rayon og modal

Tre stoffer laget av samme materiale - cellulose fra tre. Forskjellene ligger i stoffenes blankhet og slitesterkhet. Alle tre ligner på bomull, men tåler ikke like høye vasketemperaturer. Ved hjelp av forskjellige behandlingsmetoder, kan tekstilene etterligne også lin, silke og ull. Varmen slippes ut gjennom stoffet, og derfor er viscose, rayon og modal behagelige i varme og fuktige klima.

SYNTETISKE FIBRE:

Tights i lycra ser du mye av akkurat nå - det er topp mote.<br />
<i>Foto: Samantha Wheeldon</i> Foto: Samantha Wheeldon
Tights i lycra ser du mye av akkurat nå - det er topp mote.
Foto: Samantha Wheeldon Foto: Samantha Wheeldon Vis mer


Det blir stadig mer vanlig å produsere klær som inneholder syntetiske fibre - enten helt eller delvis. Syntetiske fibre er generelt vannavvisende, og tørker fort. De tar ikke opp svette, og gjør derfor at du kan føle deg klam. Syntetiske fibre varmer deg ikke i særlig grad, spesielt ikke om de blir fuktige. De fleste "hi-tech"-tekstiler (gore-tex, windstopper, dri-fit er utelukkende laget av syntetiske fibre).

Problemet med syntetiske fibre kan være at de tiltrekker seg hudens fett, og sammen med såperester etter vask, kan det gjøre at klærne lukter, på grunn av bakterier. For eksempel kan syntetiske treningsklær lett få en merkelig lukt. Syntetiske fibre i kombinasjon med naturlige tekstiler gjør gjerne plagget mer slitesterkt.

Polyester

Polyester er laget av polymer (en type plast). Den er slitesterk, og krøller ikke. Polyester kan behandles så den ligner på lin, ull og silke. Føles ikke særlig naturlig på kroppen, og er veldig statisk, men brukes ofte i blanding med naturlige stoffer for å gjøre dem mer slitesterke. Polyester tåler å bli vakset på 60 grader.

Nylon/polyamid

Nylon eller polyamid er svært sterkt, vannavvisende og elastisk. Også dette stoffet er laget av polymer. Nylon tar ikke opp fuktighet, krøller lite, og bakterier setter seg ikke fast. Men nylon tåler ikke å bli utsatt for sterkt lys over lenger perioder. Nylon kan vaskes på 60 grader.

Elastan

Elastan kalles også spandex eller lycra. Stoffet er laget av polyuretan, som blir brukt til en rekke overflatebehandlinger og belegg på tekstiler. Elastan er svært elastisk, og påvirkes ikke av fett, oljer, svette, kosmetikk, sollys osv. Elastan brukes gjerne i badetøy.

Les mer om forskjellige tekstiler - hvordan de oppfører seg, og hvordan du vasker dem i Forbrukerportalens vaskefolder.

Kilder: Forbrukerportalen, Rosenvold Klær AS, Fabric Online


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer