De fleste ønsker seg penger tilbake på skatten, men Skatteetaten gir deg i alle fall et rentefritt lån. Foto: Per Ervland
De fleste ønsker seg penger tilbake på skatten, men Skatteetaten gir deg i alle fall et rentefritt lån. Foto: Per Ervland Vis mer

Restskatt er gunstig

Det er surt, men restskattbetalere kan trøste seg med at de har et rentefritt lån.

Publisert
Sist oppdatert

Har du ingen endringer til årets selvangivelse, vet du allerede nå om du får baksmell, eller om du har skattepenger til gode. 850.000 skatteytere får en restskatt i år, ifølge Skatteetaten. Er du en av dem, så slutt å irritere deg og se heller på det som et rentefritt lån.

For selv om det er mer behagelig å få penger tilbake, så er faktisk alternativet det mest lønnsomme, og her kommer forklaringen.

Sett av pengene

Har du god kontroll på din egen økonomi, kan du i stedet for å trekke mer skatt hver måned, som mange gjør for å få en hyggelig "overraskelse" sommeren etter, heller "låne" disse pengene og betale inn det som mangler før 31. mai året etter.

Er du virkelig økonomisk bevisst, setter du de ekstra skattekronene til side og får renter av dem hele året og frem til 31. mai året etter, hvor du så betaler inn restskatten rentefritt. Samtidig har du en økonomisk buffer om du skulle trenge det, og bruker rentefrie skattekroner i stedet for å måtte ty til dyre forbrukslån.

Om det skulle skje at man får for lavt forhåndstrekk, er dette altså ingen katastrofe.

For å vite hvor mye du betaler for lite i skatt og dermed bør sette av hver måned, kan du benytte vår skattekalkulator og beregne hvor mye du skal betale i skatt for inneværende år.

Selvangivelsen: Dette endrer "alle"

<strong><b>Ikke like spennende:</strong></b> Ved å betale for lite skatt får du ingen hyggelig utbetaling til sommeren, men et rentefritt lån. Foto: COLOURBOX.COM
Ikke like spennende: Ved å betale for lite skatt får du ingen hyggelig utbetaling til sommeren, men et rentefritt lån. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


En viktig dato du må huske

Selv om Skatteetaten ikke krever at personlige skatteytere betaler restskatten før etter sommeren, så må den betales innen 31. mai for å unngå strafferente.

Deretter løper rentene, og renten er 3,9 prosent dersom du får skatteoppgjøret i juni og 4,8 prosent dersom du får det i oktober. Dette tillegget må du ut med uansett om du betaler i midten av juni eller om du venter til fristen den 20. august og 24. september. Det er altså ikke en løpende rente, men et fast beløp beregnet utfra størrelsen på restskatten.

Dersom du ikke betaler innen fristen, får du også en forsinkelsesrente som er på 8,75 prosent.

Renter uten fradrag

Renteutgiften på restskattbeløpet er ikke fradragsberettiget.

Fordi rentesatsen ikke er en årlig rente, men en rente du betaler for et tidsrom på 90-120 dager (31. mai - august/september), tilsvarer renten fra Skatteetaten en årlig rente på 12-16 prosent.

Men betaler du restskatten innen 31. mai, har du altså hatt et rentefritt lån hos Skatteetaten.

For ordens skyld vit også at du får renter på tilgodebeløp, altså penger som Skattekontoret skylder deg. Rentene du får på tilgodebeløpet er 3,6 prosent for junioppgjøret og 4,5 prosent på oktoberoppgjøret.

Skattekortet må endres

Merk at denne problemstillingen først og fremst er aktuell hvis alternativet er å trekke litt ekstra skatt for å få penger tilbake. Du kan be arbeidsgiver om å trekke mer skatt enn det som står oppført på skattekortet, men arbeidsgiver har ikke lov til å trekke mindre.

Vil du betale mindre skatt for inntektsåret 2010, må du fornye skattekortet ditt. Det skattekortet du har fått tilsendt, er en forhåndsberegning som har tatt utgangspunkt i siste likning samt forventet renteutvikling over en toårsperiode. Du kan endre dette på Skatteetaten.no, men merk at opplysningene du registrer skal basere seg på "forventet inntekt".

Se også: - Jo, du må levere skattekort

Liker å få penger tilbake

Til tross for at den økonomisk bevisste kan få mer ut av skattekronene ved å forvalte dem selv gjennom året, så liker mange å få penger tilbake på skatten.

Problemstillingen kommer opp hvert år når vi skriver om skatteoppgjøret: Ekstra skattetrekk fungerer som tvungen sparing for mange, som ser frem til å få en ekstra slant til sommeren hvert år.

Spørsmålet er altså om du ønsker rentefritt lån eller tvungen sparing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer