Resten av ferien kan du få bedre råd

Hvis valutakursene fortsetter å falle.

Den norske kronen har styrket seg mot euro, amerikanske dollar, britiske pund og våre skandinaviske kronekompiser de siste dagene. <b>Men vil oppturen fortsette?</b> Foto: Originalbildet er hentet fra Colourbox.com
Den norske kronen har styrket seg mot euro, amerikanske dollar, britiske pund og våre skandinaviske kronekompiser de siste dagene. Men vil oppturen fortsette? Foto: Originalbildet er hentet fra Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni meldte DinSide at den norske kronen hadde svekket seg mot mange av de viktigste valutaene som euro, pund og danske kroner.

Siden da har ikke situasjonen blitt noe særlig bedre. Det har norske ferieturister i Spania, Hellas og andre euro-land fått erfare. Sjelden har de norske pengene strukket så kort til på ferien som i år.

Sjekk dagens valutakurser med DinSides valutakalkulator

I ferd med å snu

Heldigvis har den norske kronen styrket seg de siste dagene, noe som gjør det romsligere i din og min ferielommebok. Og tegn i markedet tyder på at den kan komme til å fortsette den positive trenden.

For det første meldes det nå om større interesse for den norske valutaen fra flere utenlandske aktører. - Nå hamstrer jeg norske kroner, sa den amerikanske valutaeksperten Axel Merk til Dagens Næringsliv for noen få dager siden. - Jeg er mer enn glad for å kjøpe norske kroner. Landet deres har vist evne til å adressere, fikse opp i og komme seg gjennom vanskelighetene, sier Merk.

Også i Storbritannia blir det rapportert om at forvaltere endelig ser ut til å ha fått øynene opp for norske kroner. - Både Norge og Canada har relativt god utvikling i økonomien, og det har ennå ikke blitt fullt ut reflektert i valutaen, sier den britiske valutastrategen Adrian Owens, ifølge E24.no.

Også norske makroøkonomer har lenge spådd at den norske kronen vil styrke seg. Både senioranalytiker Eric Bruce i Nordea og makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen har gjentatte ganger sagt at kroner etter all sannsynelighet vil styrke seg

- Vi tror fortsatt på sterkere krone fremover. Når ting normaliserer seg vil kronen styrke seg, uttalte Bruce til DinSide for litt over en måned siden.

Kursendring nå?

De siste dagene er det tydelig at den norske kronen har styrket seg mot euro, pund, amerikanske dollar og svenske og danske kroner. Makroøkonomene i DnB Nor Markets spekulerer i om at dette kan ha noe med en rekke positive medieoppslag om den norske kronen i det siste.

De siste valutakursene fra Norges Bank viser at en euro koster 8,9960 kroner. Dette er langt høyere enn hva kursen vanligvis har ligget på de siste årene, men en forbedring fra hva vi så for noen få uker siden.

Den amerikanske dollaren har hatt en relativt bratt kurve nedover de siste dagene, og ligger nå på 6,3847 kroner. Dette er likevel noe høyere enn tidligere i begynnelsen av juni.

Hundre danske og svenske kroner koster henholdsvis 120,83 og 81,43 norske kroner. Danskekronen ligger fortsatt på et høyt nivå, selv om de siste dagers trendpiler peker i samme retning som med euroen og pundet. Svenskekronen er historisk sett veldig lav, og er faktisk lavere enn ved inngangen til sommeren.

Sjekk dagens valutakurser med DinSides valutakalkulator