Reservasjon til besvær

Mange tar seg til rette på kontoen din, men du skal ikke finne deg i alt!

Penger som står reservert på konto, kan ødelegge for likviditeten i ferien. Foto: Kim Jansson
Penger som står reservert på konto, kan ødelegge for likviditeten i ferien. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du vært på ferie og oppdaget at du plutselig har overraskende lite penger på konto? I mange tilfeller er det en praksis fra hotell eller flyselskaper som overrasker oss. De har nemlig anledning til å fryse et beløp på kontoen din, et beløp som er så stort at det av og til gir oss problemer med likviditeten.

– Stedet du handler fra, kan reservere for det beløpet de tror du vil bruke - med et visst slingringsmonn, sier Wilhelm Wisbech, Country Manager for Visa Norge.

>>> Kortkoden du bør lære deg

Skal være avtalt

En reservasjon skal imidlertid ikke komme overraskende på, ifølge Visa.

– Det skal være avtalt med kunden på forhånd. Aktøren du handler hos, skal opplyse om hvor mye penger de fryser på kortet ditt, sier Wisbech.

Dette skal skje enten muntlig der du bruker kortet eller stå i vilkårene, for eksempel når du handler på nettet. Opplever du som kunde at du blir belastet mer enn det som er avtalt, skal du si fra der du handler.

Har ikke gått ut fra konto

På kontoutskriften i nettbanken din vil du se at beløpet står som reservert. De har ikke gått ut av konto, men du kan likevel ikke bruke pengene. Beløpet er låst enten i påvente av en utbetaling eller for at den du har brukt kortet hos, vil sikre seg at du kan gjøre opp for deg.

Hvor stort beløp som reserveres og hvor lenge reservasjonen blir værende, avhenger av den du handler hos. Noen opplever at de blir belastet dobbelt så mye som størrelsen på den egentlige transaksjonen.

En reservasjon har to formål. For det første sjekker selskapet at kortet ikke er stjålet eller sperret. I tillegg skal det reserverte beløpet sikre at kundene kan betale for det de har bestilt.

NB! Magnetstripen dør i desember

Bruk kredittkort!

Er du redd en stor reservasjon skal ødelegge ferien eller likviditeten, er rådet som så mange ganger før, å bruke kredittkort. I stedet for at reservasjonen skjer på kontoen din, så foretas den på kredittkortet, noe som sjelden skaper problemer med mindre du trenger å bruke hele kreditten på kortet.

Kredittkortet gir som kjent også en bedre beskyttelse mot svindel og er anbefalt å bruke for eksempel på ferie hvis du er redd for dette.

Like viktig er det selvfølgelig at du betaler tilbake det du skylder innen den rentefrie perioden er over slik at ferieturen eller handelen ikke blir dyrere enn planlagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!